Feiten en Fabels over aspartaam, een programma van CQ-Media-Nederland blijken alleen maar Fabels te zijn

10 november 2013

Layout: Ed Gunneweg

Op 10 november 2013 heb ik uw programma "feiten en fabels" bekeken over het onderwerp aspartaam. Het moet me van het hart dat u dat onderwerp enorm eenzijdig hebt gebracht.

U maakt gebruik van de "kennis" van Emeritus Hoogleraar Martijn Katan en een medewerker van het voedingscentrum. Terwijl Katan zegt: "sommige mensen er hun levenstaak van maken om aspartaam te bestrijden", heeft hij er bijna een dagtaak aan om aspartaam te promoten.

Ongelooflijk hoe goed u aan 'hoor' en 'wederhoor' hebt gedaan voor uw programma. Het lijkt mij een onvergeeflijke fout voor een journalistieke weergave van een "goed" programma.

Had u dan misschien verwacht dat een van deze twee aspartaam in twijfel zou trekken. Katan heeft enige tijd geleden een column geschreven in de NRC waarin hij zijn onwetendheid omtrent de gevaren van aspartaam te berde brengt. Het is werkelijk om te huilen hoe deze man de feiten ten gunste van de aspartaam industrie kan verdraaien.
Maar de voedings- en aspartaam industrie maakt regelmatig gebruik van dit soort "wetenschappers" om hun gelijk te etaleren. Het voedingscentrum herhaalt al jaren dat aspartaam geen enkel gevaar kent.

Het is tenslotte het meest onderzochte voedingssupplement dat er bestaat. Dat deze pro-aspartaam onderzoeken vaak niet langer dan twee weken duurde wordt er dan niet bij verteld. Regelmatig worden allerlei goedwillende wetenschappers belachelijk gemaakt en zelfs Coca-Cola put zich uit om met kwalijke reclames pro aspartaam om de onwetende consument te bespelen.

zie het artikel over hoe Coca-Cola zich zich belachelijk maakt

Lees verder

Ik kan uw standpunt wel begrijpen, want een groot gedeelte van de inkomsten van uw zender (uit reclames) komt naar alle waarschijnlijkheid uit de zakken van de enorm kapitaalkrachtige dranken- en voedingsindustrie.
Tot zover heb ik er geen problemen mee, wel dat u de waarheid geweld aan doet door onwaarheden te laten verkondigen en uw waarheid dan als feit te etaleren.

Enige jaren geleden heb ik mij laten verleiden om aan uw programma over aspartaam mee te doen, maar dat zal me geen tweede keer overkomen. Bij de uitzending was toen ook al duidelijk dat u aan de kant van de voedingsindustrie stond.
De EO liet een item over aspartaam vervallen, zelfs nadat er reporters in Amerika geweest waren en diverse wetenschappers hadden geïnterviewd. Was hier ook geld van de dranken- en voedingsindustrie debet aan?

U kunt het antwoord, "Feiten en Fabels", op de column van Martijn Katan vinden op mijn website.
Ik kan u verzekeren dat het merendeel van Katans opmerkingen onder het kopje "Fabels" behoort.

Lees verder

Tevens kunt u daar (op mijn website) alle onverkwikkelijke verwikkelingen vinden over de EFSA die met diezelfde dranken- en voedingsindustrie in één bed slaapt en vooraf al bepaald schijnen te hebben dat aspartaam absoluut geen gevaar betekent voor de volksgezondheid. Onderzoek van onafhankelijke wetenschappers wordt onder tafel geschoffeld en onderzoek van de dranken- en voedingsindustrie wordt groots gepromoot. Ze schuwen het zelf niet om pure plagiaat te plegen!

Lees verder

Eigenlijk doet u het zelfde in uw programma. U laat met uw programma en eventuele toekomstige programma's over aspartaam, tegen beter weten in, de talloze slachtoffers van aspartaam in de kou staan.

Stel dat 1% (één procent) van de wereldbevolking problemen ondervind door aspartaam en dat is een héél voorzichtige schatting , dan heeft 1% X 7000.000.000 = 70 miljoen mensen last van bijverschijnselen door aspartaam. In ons land dat nu op 10 november 2013 een bevolking heeft van 16.841.034 betekent die schatting dat meer dan 168500 mensen ziekteverschijnselen vertoont. Ja, daar wordt de farmaceutische industrie heel erg blij van.

Eigenlijk verwacht ik geen antwoord van u terug op mijn betoog, want eerlijke verslaggeving schijnt niet in uw woordenboek voor te komen. Ga voor uw eigen gemoedsrust eens op internet op zoek naar de problemen met aspartaam u zult verbaasd zijn. Dan was u in ieder geval beter geïnformeerd geweest dan door gebruik te maken van Martijn Katan en de medewerker van het voedingscentrum, "die naar eigen zeggen overal van af wist".

Met vriendelijke groet,
Ed Gunneweg
www.aspartaam.nl

Ik stuurde dit bericht eers aan SBS6 die het programma uitzond, maar kreeg antwoord dat het geproduceerd was door Een Media bedrijf. Zij stuurden onderstaand antwoord:

Antwoord webmaster:

Helaas geven de makers van het programma geen toestemming de briefwisseling die wij hadden hier te publiceren. Met de reden dat het niet netjes is de e-mail berichten die aan mij persoonlijk waren gestuurd te publiceren en omdat er geen toestemming tot publicatie was verleend.

CENCUUR VAN HET MEDIABEDRIJF!

Dacht ik toch dat we vrijheid van menings uiting hadden in Nederland?

Mijn antwoord aan het mediabedrijf

Geachte heer,

Dank dat u even op de website hebt gekeken. Dat ik een doel nastreef moge duidelijk zijn. De bewijzen zijn overweldigend en onafhankelijke wetenschappers vinden aspartaam een groot gevaar voor de volksgezondheid. Het doel dat ik nastreef is mensen te waarschuwen voor een sluipend vergif, formaline, dat valt onder groep I, de hoogste classificatie vergif.

Dat fabrikanten er alles aan doen om hun inkomsten te beschermen en dat ze daarvoor gebruik maken van wetenschappers die het niet zo nauw nemen met de waarheid is ook duidelijk. Dit is meer gewoonte dan uitzondering. Met uw programma speelt u de fabrikanten die gebruik maken van de zoetstof aspartaam in de kaart en ik neem aan dat dat niet uw bedoeling is.

In uw programma maakt u echter gebruik van twee vóórstanders van aspartaam zonder verder op internet op zoek te zijn geweest naar andere opinies. Dan bedoel ik niet alleen in Nederland maar ook in de Engelse taal naar het woord aspartame, met ongeveer 3.360.000 resultaten.

De Feiten en Fabels zoals SBS6 dat ziet, in dit geval dus Uw Media bedrijf en u bent van harte uitgenodigd om uw commentaar daar onder aan toe te voegen.

Met vriendelijke groet,
Ed Gunneweg

Antwoord van het Media bedrijf

CENCUUR VAN HET MEDIABEDRIJF!

Dacht ik toch dat we vrijheid van menings uiting hadden in Nederland?

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!