Rapport over Europese Voedsel en Waren Autoriteit : 60% panelleden niet onafhankelijk

Schokkende uitkomsten CEO rapport:
60% panelleden EFSA hebben commerciële belangen

Posted on 19 december 2013 by GoedGezond
Bron: CorporateEuropeObservatory.org


Lay-Out: Ed Gunneweg 9 januari 2014

Wat blijft er over van voedselveiligheid
wanneer experts handelen uit belangenverstrengeling?

De consument zou beschermd moeten worden, door goede regelgeving omtrent voeding. Helaas houden de negatieve berichten omtrent onze voeding niet op: overdaad aan vetten, suiker en fructosesiroop, giffen, E-nummers, hormonen en vervuild vlees. EFSA bestaat sinds 2002 en heeft nog niet veel voedselveiligheid gebracht. We willen normale voedingswaren, met E-nummers, hormonen en giffen binnen een veilige grens. Qua groente en fruit is het helaas erbarmelijk gesteld, vanwege pesticide residu’s. Zal dit op kort termijn verbeteren ?

In Nederland zou de Nederlandse Voeding en Waren Autoriteit (NVWA) hierop toe moeten zien, en op grotere schaal is er de Europese Voeding en Waren Autoriteit (EFSA). De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ligt redelijk onder vuur, omdat ze nauwelijks toezicht houden. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid is niet onafhankelijk, er speelt belangenverstrengeling. Dit vraagt om een andere, nieuwe houding van de consument: kritisch zijn bij voedselkeuzes.

Brandpunt: Toezicht NVWA op ons voedsel schiet te kort

Voorpublicatie onderzoek: Uitgebeend, de strijd om de voedselveiligheid

Wat is EFSA en wat zou het moeten doen ?

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Engelse naam: European Food Safety Authority, officiële afkorting: EFSA) is een agentschap van de Europese Unie. De belangrijkste taak van EFSA bestaat erin onafhankelijk advies te verlenen aan de Europese commissie, het Europese parlement en de individuele lidstaten voor alle aangelegenheden in verband met voedselveiligheid. De EFSA beoordeelt risico’s voor de voedselketen en onderwerpt alle kwesties die voor de voedselveiligheid in Europa van invloed kunnen zijn, aan een wetenschappelijke beoordeling. De activiteiten van EFSA bestrijken het hele voedselproductieproces (“van boer tot bord”), dat wil zeggen van de primaire productie (inclusief de veiligheid van diervoeders) tot de levering van levensmiddelen aan de consument. Schokkende uitkomsten rapport

Corporate Europe Observaty (CEO) publiceerde een rapport waarin de EFSA bekritiseerd wordt. Van belangenconflicten was al langer sprake, EFSA is al meerdere keren gewaarschuwd. Volgens het rapport is er echter niks veranderd. Panelleden van EFSA hebben directe en indirect connecties met grote bedrijven die actief zijn in de voedselketen. En niet zo’n beetje ook.

Meer dan de helft van EFSA deskundigen heeft belangen

Maar liefst 60% van de panelleden voert volgens het CEO rapport (‘Unhappy Meal. The European Food Safety Authority’s independence problem‘) zijn taak niet onafhankelijk uit. U kunt het rapport hier lezen (Engels). In 2012 voerde EFSA nieuwe regelgeving in ter beoordeling van pannelleden na schandalen over belangenverstrengeling: dit heeft niet tot verbetering geleid.

EFSA niet geloofwaardig op deze manier

Auteurs van het rapport stellen dan ook dat EFSA niet geloofwaardig is omtrent wetenschappelijke uitkomsten. EFSA hoort risico’s voor de gezondheid van consumenten betrouwbaar en neutraal te beoordelen waar het gaat om additieven, GMO-voeding, pesticides en verpakkingen. Meer dan de helft van de deskundigen, met name de voorzitters, hebben meerdere commerciële belangen en zitten toch in het panel.

Stéphane Horel, hoofdauteur van het onderzoek: “Deze bevindingen shockeren ons. Het aantal belangenconflicten binnen deze organisatie is zeer verontrustend. In alle panels, behalve slechts één, domineren deskundigen met belangenconflicten. We zijn erachter gekomen dat industrie-lobbyisten veel manipuleren en beïnvloeden: onderzoeksfinanciering, consultancy-contracten, wetenschappelijke sociëteiten en tijdschriften.“

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!