Informatie van de website van de website "Voedselveiligheid"
door Kartika Liotard van de EU

Italië en Frankrijk beperken mogelijk aspartaamgebruik

Geplaatst op: 11-04-2013 door: Redactie

Bewerking: Ed Gunneweg

Brussel, 11 april

Nederland moet zelfstandig het gebruik van zoetstof aspartaam beperken. Zowel Italië als Frankrijk vertrouwen de zoetstof niet langer en overwegen het gebruik van aspartaam drastisch in te perken, zo werd dinsdag bekend. "Ook Nederland moet niet blindelings vertrouwen op het Europese oordeel over de zoetstof," zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

In een brief aan minister Schippers (Voedselveiligheid) roept Liotard Nederland op om de veiligheid en de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van aspartaam zelfstandig te evalueren en het gebruik eventueel te beperken. "Het is onverstandig om nog langer te wachten op een beslissing uit Brussel," zegt Liotard.

Zowel de Franse als de Italiaanse voedselwarenautoriteiten hebben aspartaam onlangs zelfstandig onderzocht. Zij constateren gezondheidsrisico´s voor zwangere vrouwen en verbanden met epileptische aanvallen.

Ook de Europese Voedselwarenautoriteit, EFSA, deed afgelopen jaar onderzoek naar aspartaam, maar constateert geen risico´s. Veel wetenschappers hebben echter kritiek op die conclusie van EFSA. EFSA zou bevooroordeeld zijn en hevig onder invloed staan van de voedselindustrie, zo stellen onafhankelijke experts.

De Franse en Italiaanse voedselwarenautoriteiten adviseerden EFSA dinsdag om de Aanvaardbare Dagelijkse Inname van aspartaam met een factor vier tot acht te verlagen van 40 mg/kg tot 5 á 10 mg/kg.

EFSA lijkt dit advies niet over te nemen. In haar voorlopige aanbeveling handhaaft EFSA de huidige ADI van 40 mg/kg.

Frankrijk en Italië zullen de ADI daarom mogelijk zelfstandig beperken. Volgens Liotard moet Nederland dit voorbeeld volgen. "Er zijn op dit moment zoveel signalen dat er iets mis is met aspartaam, dan moet je het zekere voor het onzekere nemen," aldus Kartika Liotard.

Franse voedselwarenautoriteit wantrouwt aspartaam

Geplaatst op: 28-03-2013 door: Redactie

BRUSSEL, 27 maart

Opnieuw is er twijfel ontstaan over de veiligheid van de veelgebruikte zoetstof aspartaam. Nadat Europarlementariër Kartika Liotard in januari al vraagtekens zette bij het op de markt houden van aspartaam, is nu ook de Franse voedselwarenautoriteit Anses kritisch op de veilig verklaarde zoetstof. Aspartaam zou voor misvorming van ongeboren baby´s en aanvallen kunnen zorgen, aldus Anses.

De Europese Voedselwarenautoriteit, EFSA, startte vorig jaar met een herbeoordeling van zoetstof aspartaam. Dit gebeurde op voortdurend aandringen van het Europees Parlement. "Er zijn veel onderzoeken die erop wijzen dat aspartaam schadelijk is voor de gezondheid. Naar die studies is nooit serieus gekeken," zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

Volgens Liotard hadden aspartaamfabrikanten zelf te grote invloed op eerdere beoordelingen van de zoetstof. "Nutrasweet, de grootste aspartaamproducent van de wereld, schreef in 2002 zelf de Europese evaluatie die aspartaam als ´veilig´ beoordeelde," zegt Liotard. "De nieuwe beoordeling door EFSA was bedoeld om alle onderzoeken naar aspartaam kritisch te bekijken, maar het lijkt erop dat dit niet gebeurd is." De Franse voedsewarenautoriteit Anses deelt die opvatting van Liotard, in een vrijdag gepubliceerd rapport.

"Studies die erop wijzen dat aspartaam slecht is voor de gezondheid zijn ook in de nieuwe beoordeling door EFSA steevast als ´onbetrouwbaar´ weggezet. Onderzoeken die beweren dat aspartaam veilig is, zijn minder kritisch benaderd. Onafhankelijke wetenschappers en nu ook de Franse Voedselwarenautoriteit bevestigen dat," aldus Liotard.

Anses noemt het ´verbazingwekkend´ dat er geen verder onderzoek is gedaan, nadat aspartaam epileptische aanvallen veroorzaakte in een onderzoek met apen. Ook haalt Anses diverse onderzoeken aan die wijzen op misvorming van ongeboren baby´s bij aspartaaminname door de moeder. Kartika Liotard twijfelde in januari al openlijk aan de nieuwe beoordeling van EFSA. Vanmiddag is een speciale bijeenkomst belegd in het Europees Parlement over de uitkomsten van de verschillende aspartaam-evaluaties. De komende maanden neemt de Europese Commissie een beslissing over de handhaving van aspartaam.

Kritiek op evaluatie aspartaam

Geplaatst op: 09-01-2013 door: Redactie

BRUSSEL, 9 januari 2013

Europarlementariër Kartika Liotard blijft vraagtekens zetten bij de veiligheid van de veelgebruikte zoetstof aspartaam. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA hield de afgelopen maanden een groot aantal aspartaam-onderzoeken tegen het licht en concludeerde dinsdag dat de zoetstof veilig is. Liotard trekt de evaluatie van EFSA in twijfel.

"Studies die erop wijzen dat aspartaam slecht is voor de gezondheid worden door EFSA steevast als ´onbetrouwbaar´ weggezet. Onderzoeken die pleiten voor de veiligheid van aspartaam zijn minder kritisch benaderd. Ik krijg signalen van onafhankelijke wetenschappers dat dit onterecht is," zegt Liotard.

Het Nederlandse Europarlementslid twijfelt verder eraan of het onderzoek door EFSA wel serieus en zonder vooroordelen is uitgevoerd. "Tijdens bijeenkomst van het expertpanel waren soms maar drie van de veertien experts aanwezig. Dat geeft geen blijk van serieuze betrokkenheid. Waarschijnlijk is de aspartaam-evaluatie alleen maar gedaan om critici gerust te stellen. Het wordt tijd dat EFSA zorgt voor een eigen onafhankelijk onderzoek om eindelijk alle twijfel weg te nemen," aldus Kartika Liotard.

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!