Aspartaam en kunstmatige kleurstoffen onderzocht

* woensdag 21 december 2005 *

Felicity Lawrence,
consumer affairs correspondent
Guardian

Vertaling: Ed Gunneweg

Zenuwcellen van muizen stopten tijdens experimenten met groeien

Nieuw onderzoek op gewone voedingsadditieven, waaronder de controversiële zoetstof aspartaam en voedingskleurstoffen, geeft aan dat er een wisselwerking en verstoringen zijn bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Onderzoekers bij de Universiteit van Liverpool onderzochten in het laboratorium de giftige effecten op zenuwcellen bij het gebruik van vier gewone voedingsadditieven - aspartaam, monosodium glutamaat (MSG) en de kunstmatige kleurstof brilliant blauw en quinoline geel. Hun bevindingen van twee jaar durend onderzoek werden vorige week gepubliceerd in het tijdschrift "Toxicological Sciences".

Het team uit Liverpool rapporteerde dat wanneer zenuwcellen van muizen in laboratorium situatie werden blootgesteld aan MSG and brilliant blauw of aspartaam en quinoline geel, gecombineerd in hoeveelheden die in theorie overeenkomen met de hoeveelheden die in het bloed komen bij een typische kindersnack en drinken, de additieven het groeien van zenuwcellen stopen en de juiste werking van de signaaloverdracht verstoorden.

Het gezamelijk voorkomen van additieven had een veel krachtiger effect op de zenuwcellen dan ieder additief op zich zelf.

Het onderzoek gaf aan dat de effecten op cellen vier keer groter kon zijn wanneer brilliant blauw en MSG werden gecombineerd, en zeven keer groter wanneer quinoline geel en aspartaam gecombineerd werden, dan wanneer de additieven apart werden toegediend. "De resultaten geven aan dat beide combinaties in potentie veel giftiger zijn dat voorspeld kon worden dan de som van de aparte stoffen," concludeerden de onderzoekers.

De gebruikte testen zijn dezelfde als die gebruikt worden bij het testen van combinaties van bestrijdingsmiddelen op giftigheid. "Ze worden erkend als het voorspellen van ontwikkelings uitkomsten bij mensen," zei Vyvyan Howard, patholoog gifkenner en expert in de ontwikkeling van de foetus, die het onderzoek leidde.

Blootstelling aan voedingsadditieven gedurende de ontwikkeling van een kind wordt in verband gebracht met gedragsproblemen zoals ADHD.

Additieven zijn goedgekeurd voor gebruik van een per keer, maar de auteurs van de studie geloven dat het onderzoek naar de gevolgen van combinaties een veel exacter plaatje schetsen hoe ze gebruikt worden in het moderne dieet.

"Ofschoon men geloofd dat het gebruik van enkele voedingsadditieven redelijk veilig is bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, zijn de gecombineerde effecten onzeker," zegt Professor Howard. "We denken dat er tekenen zijn dat zodra voedingsadditieven gemengd worden, het effect slechter kan zijn."

De gebruikte kleurstoffen in het onderzoek zijn synthetische kleurstoffen goedgekeurd in de EU als veilige voedingsadditieven. Brilliant blauw (E133) is in het verleden echter uit verschillen Europese landen verboden. Quinoline geel (E104) is verboden in voeding in Australe, Noorwegen en de VS. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat MSG (E621) en asparaginezuur, een van de afbraakproducten van aspartaam (E951) een zenuwgif zijn, volgend de auteurs van het onderzoek.

Brilliant blauw komt voor in snoep, sommige kant en klare erwten, sommige frisdrank en sommige banketbakkersproducten, toetjes en ijs. Quinoline geel komt voor in sommige gerookte schelvis, sommige banketbakkersproducten, en sommige augurken. MSG is verboden in voeding voor jonge kinderen, het wordt gevonden in sommige pasta's met saus producten, een groot aantal chips, bewerkte kaas, en kant en klare maaltijden. Aspartaam komt voor in light frisdrank, sommige soorten snoep, toetjes en medicijnen.

Het Food Standards Agency zei dat het verdere details nodig heeft en uitleg over het onderzoek voordat het een volledige inschatting kan maken. "Alle gebruikte additieven in het onderzoek zijn toegestaan voor gebruik in voeding onder de huidige EU wetgeving na een zorgvuldige inschatting van de veiligheid." zie het in een verklaring. Het bureau voegde er aan toe dat het onderzoek sponsorde over de effecten van samenstellingen van kleurstoffen op het gedrag van kinderen en hield de veiligheid van additieven onder toezicht.

Een woordvoerder van de fabrikanten, de Food and Drink Federation zei dat al de additieven in het onderzoek allemaal veilig en goedgekeurd waren door experts van het wetenschappelijk comité.

De aspartaam informatie service, die de zoetstofindustrie vertegenwoordigt, wees het onderzoek af, door te zeggen "het leverde geen enkele belangrijk informatie op" omdat het cellen van muizen in het laboratorium blootstelde aan onverteerde aspartaam. "Wanneer wij aspartaam gebruiken, wordt het afgebroken in het spijsverteringskanaal tot normale dieet componenten. Aspartaam is gedurende 25 jaar veilig in het gebruik en is in meer dan 130 landen onderzocht en goedgekeurd".
Bron:
EducationGuardian.co.uk © Guardian Newspapers Limited 2005

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!