Meer onderzoek naar zoetstof aspartaam

* *


N i e u w bericht: meer informatie

BRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs Paul van Buitenen (Europa Transparant) en Kartika Liotard (SP) willen meer onderzoek naar de zoetstof aspartaam, die mogelijk kankerverwekkend is. Ze nemen geen genoegen met een geruststellend bericht eind vorige week van EU- onderzoekers.

,,Met een product dat dagelijks door miljoenen mensen wordt genuttigd, mag je geen risico's nemen'', liet Van Buitenen maandag weten. Kartika Liotard (SP) heeft zelf een wetenschapper in de arm genomen om meer te weten te komen.

Aspartaam wordt toegepast in bijna zesduizend producten: van lightproducten tot vitaminepillen en antibiotica. Na goedkeuring in de VS, heeft de EU geen eigen onderzoek gedaan naar het effect van de stof.

Het onafhankelijke Italiaanse Ramazzini Instituut deed echter eigen onderzoek en ontdekte leukemie en lymfeklierkanker bij onderzoek op ratten, ook bij lage doses. Maar bij mensen werkt dat toch anders, oordeelde Herman Koëter, waarnemend directeur van het EU-bureau voor veilige voeding (EFSA) vrijdag. ,,Het Ramazzini-onderzoek levert geen wetenschappelijke basis om het gebruik in voeding te herzien'', aldus de Nederlander Koëter.

Van Buitenen en Liotard zijn echter niet ten volle overtuigd door het EU-bureau. Het bureau heeft volgens hen namelijk wetenschappers ingeschakeld die ook wel eens voor de betrokken industrie werkten. ,,Ik schrok er een beetje van dat hiermee voor het EFSA de kous af is'', zei Liotard. Een medewerker van Van Buitenen: ,,Als er zulke enorme belangen zijn gemoeid met een product is het verstandig daar mensen naar te laten kijken die geen financiële link met een product of producent hebben.'' De parlementariër heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie hierover.

Van Buitenen en Liotard hebben zich al lang verdiept in aspartaam. Beiden om dezelfde reden, namelijk een hersentumor zeer dichtbij in de omgeving waarbij aspartaam mogelijk een rol heeft gespeeld.

De stof is in de jaren zeventig ontwikkeld door het bedrijf Searl van Donald Rumsfeld, huidig VS-minister van Defensie.

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!