Formaline bewezen kankerverwekkend

Lay-Out: Ed Gunneweg

Gezondgids nr. 59

* van maart 2005 *

In de Gezondgids nr. 59 van maart 2005 maakt de Consumentenbond de lezer er op attent dat bewezen is dat formaldhyde of formaline kankerverwekkend is. Er worden allerlei producten aangehaald waar formaline in voorkomt. De uiteindelijke conclusie van het artikel is dat er voldoende bewijs is dat formaline kankerverwekkend is voor mensen - groep I, de hoogste classificatie.

Het gaat in het artikel hoofdzakelijk om gebruiksartikelen waaruit langzaam formaline vrijkomt. Tabaksrook wordt ook genoemd. Het voedingsadditief aspartaam, bevat methanol dat in ons lichaam wordt omgezet in formaline, komt in dit artikel echter niet voor. Dat is eigenlijk niet zo gek, want volgens de wet mag geen enkel voedingsmiddel formaline bevatten.

De webmaster van de aspartaam website toont al jaren het gevaar van aspartaam aan. Gelukkig dringt de Consumentenbond in haar artikel nu ook aan op een nieuwe beoordeling die zonodig aangescherp dient te worden.

Een liter met aspartaam gezoete frisdrank bevat ongeveer 56 mg methanol. Zware gebruikers van aspartaam bevattende producten gebruiken soms wel 250 mg methanol per dag of wel 32 maal de EPA limiet.

Het is te hopen dat het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) ook het gevaar onderkent van de formaline die veel mensen dagelijks, via hun stofwisseling, naar binnen krijgen. Dit is chronische methanol vergiftiging, waarvan onze regering en de EU nog steeds het gevaar niet willen in zien.

Lees het artikel van de Consumentenbond over de
kankerverwekkende eigenschappen van   formaline

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!