Vraag aan Amphia Ziekenhuis en het antwoord

Emmen,  25 november 2007


Lay-Out: Ed Gunneweg

Amphia Ziekenhuis
t.a.v. de directie
Onderwerp: gezonde voeding

Geachte meneer/mevrouw,

Het St. Lucasziekenhuis in Winschoten maakt de maaltijden voor de patiënten zonder kunstmatige toevoegingen. En zo moet het ook vind ik. Zieken moeten aansterken en het lichaam moet niet worden belast met kunstmatige toevoegingen die het lichaam juist belasten.

In jus, soep, bouillon, sausjes en mix voor bijvoorbeeld macaroni zitten bijna altijd smaakversterkers, een echte boosdoener. Ook zit het vaak in vlees- en vleeswaren.

E621 (mononatriumglutamaat, een smaakversterker) is toegestaan en kleine hoeveelheden zijn niet zo erg wordt gezegd, maar alle kleine beetjes tellen toch? En wat te denken van kinderen die in nog klein zijn en in verhouding toch veel ‘gif’ (want zo noem ik het) binnen krijgen?

Ik snap wel dat producenten voordeel hebben van de toevoegingen en dat het juist om die reden toch toegestaan is; het smaakt beter, de kleur is mooier, light (dus met zoetstoffen) klinkt gezond in de oren.
Maar toch… gezondheid gaat voor alles en mensen worden zich steeds meer bewust van wat ze eten en vooral van wat ze beter niet kunnen eten! Ook zijn er onderzoeken die wel laten de nadelige effecten laten zien.
Waar rook is is vuur zou ik zeggen. En bovendien: Bij twijfel niet doen!

Ikzelf krijg klachten na het eten van smaakversterkers (dorst) en ik geef mijn kinderen zeker geen snoep met kleurstoffen of drinken met zoetstoffen. Aspartaam is ook zo’n gevaarlijk stofje en dus helemaal voor kinderen. Dit zit in veel dranken waar ‘zonder suiker’ op staat.

Er zijn onderzoeken dat kinderen druk worden van kleurstoffen. Niet alleen dat, er zijn meer nadelige effecten gevonden.
  • Op de site www.aspartaam.nl  staan uitleg en onderzoeken wat aspartaam doet.

  • Op de site www.smaakversterkers.com  staan uitleg en onderzoeken wat smaakversterkers doen.

  • In het boekje: ‘Wat zit er in uw eten’ van Corinne Carget en Will Jansen, ISBN 97.89.0777.88.288 staan alle toevoegingen en of ze schadelijk zijn of niet. Dit boekje wordt zo snel verkocht dat er direct gestart is met de 3e druk.

Unox is bezig met het aanpassen van hun recepten; zoveel mogelijk de toevoegingen eruit, zoals E621. Prima actie en dat doen ze niet zomaar; er komt over het algemeen steeds meer vraag naar eerlijke en pure voeding.

Wie gaat het goede voorbeeld van het St. Lucas en Unox volgen? Het Amphia ziekenhuis misschien?? Dat zou geweldig zijn!!

Ik hoop dat u iets doet met mijn vraag/oproep!! Het zou natuurlijk kunnen dat uw ziekenhuis (of een voorziening die de maaltijden maakt) al eten verzorgt zonder toevoegingen, dan is deze brief niet aan de orde maar dan wil ik juist graag een compliment geven!

Vriendelijk groet en gezondheid gewenst,
M. Koopman

Reactie van het Amphia Ziekenhuis

From: Baaten, mw. E. (Diëtist Voedingsproductie) <mailto:EBaaten@Amphia.nl> To: l.h.ronde@......
Sent: Tuesday, December 18, 2007
Subject: Onderwerp: gezonde voeding

Geachte Mw. Koopman,

Vandaag heb ik uw brief mogen ontvangen en met interesse gelezen.
Vanuit mijn functie als diëtist voedingsproductie ben ik nauw betrokken bij de inkoop van grondstoffen en kant- en klare maaltijdcomponenten. Om eerlijk te zijn hebben we geen beleid betreffende de kunstmatige toevoegingen. Aandachtspunt die zeker de moeite waard is om binnenkort op te pakken .Ik merk zelf wel een tendens in de instellingsbranche; steeds meer leveranciers geven ook aan, dat er geen kunstmatige toevoegingen in de grondstoffen zijn verwerkt.

Bedankt voor de positieve input.
Met vriendelijke groet,
Ellen Baaten
diëtist - applicatiebeheer voedingsproductie
Amphia Ziekenhuis SmaakRijk
ebaaten@amphia.nl

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!