Vraag aan Groen Links en het antwoord


Lay-Out: Ed Gunneweg

From: Fam. Ronde
Sent: 05 January 2008
To: BUITENWEG Kathalijne Maria
Subject: Waarheid over E-nummers in de voeding!

Geachte mevrouw Buitenweg,

Via deze mail wil ik graag de aandacht van Groen Links vragen voor E-nummers in voeding.

Deze zijn goedgekeurd en onschadelijk is de bewering van de voedingsindustrie en ook het voedingscentrum.

Toch zijn er steeds meer geluiden dat er wel schadelijkheid is, onafhankelijke onderzoeken die dat aantonen, mensen die persoonlijk klachten ondervinden.
Ook zijn er fabrikanten die toevoegingen gaan weren, een ziekenhuis die maaltijden zonder kunstmatige toevoegingen maakt. En er komen steeds meer: Unilever is bezig met aanpassingen (o.a. smaakversterkers uit de produkten), sommige snoepfabrikanten gaan kiezen voor natuurlijke kleurstoffen, Coca Cola wil stoppen met Aspartaam en Engelands grootste supermarktketen Sainsbury's, heeft besloten de produkten met aspartaam in de ban te doen.

Dit doen ze niet zomaar! Misschien omdat het de wens van de klant is, maar waarschijnlijk ook omdat ze de schadelijkheid kennen! Ze willen geen risico's meer nemen denk ik.

Toch blijft er nog steeds een verborgen/geheime kant aan veel E-nummers die de consument niet mag weten.

Kan Groen Links iets betekenen in het boven water krijgen van de waarheid?

Meer info:
Francaise Corinne Gouget bestudeert al meer dan 14 jaar de giftigheid van de voedseladditieven en E-nummers. Ze heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en bestudeerd. Ze heeft er een boekje van gemaakt en Will Jansen heeft het vertaald in het nederlands: ‘Wat zit er in uw eten’, ISBN 97.89.0777.88.288.
Het wordt zo veel verkocht dat binnen zeer korte tijd begonnen is met de 3e druk.
Additieven die in het rood staan moeten echt vermeden worden want driekwart van de internationale wetenschappelijke analyses die vergeleken zijn zeggen dat ze giftig zijn. Smaakversterkers, veel zoetstoffen waaronder aspartaam, veel kleurstoffen en vele andere toevoegingen vallen in deze categorie!
Over additieven die in het oranje staan zijn tegenstrijdige wetenschappelijke analyses. Bij twijfel kun je dus kiezen om het niet te nemen.
Van additieven die in het groen staan mag aangenomen worden dat ze onschuldig zijn.

Er zijn al genoeg mensen met allergieën voor bepaalde produkten, laat er toch niet meer bijkomen door alle giftige toevoegingen! En wat te denken van kinderen die het allemaal binnenkrijgen met alle risico's van dien!

Smaakversterkers zijn verboden in babyvoeding i.v.m. kans op hersenoedeem. Maar als kinderen ongeveer 1 jaar zijn en met de pot mee-eten dan kunnen ze het ineens volop binnenkrijgen! Lijkt me geen gezonde zaak. Smaakversterkers zitten in bijna alle hartige, bewerkte produkten: soepen, sausen, bouillon, vleesprodukten- en waren, chips, allerlei mixen voor maaltijden en sausen enz.

In veel light-drinken zit het gif aspartaam, ook in drinken dat (speciaal) voor kinderen is (Dubbelfris, Fristi, limonadesiroop) en zelfs in geneesmiddelen voor kinderen.

Als het nuttig is als provinciale en gemeentelijke afdelingen van Groen Links deze mail ook krijgen, kan het dan doorgestuurd worden? Of naar anderen binnen Groen Links. Alvast mijn dank daarvoor.
Deze mail heb ik ook gestuurd naar de mailadressen van de Tweede-Kamer Fractie en het Landelijk Bureau.

Ik hoop nogmaals dat Groen Links iets kan betekenen voor dit actuele onderwerp. In het belang van pure, natuurlijke en eerlijke voeding, dus in het belang van ieders gezondheid!

In de bijlage staat nog meer info, hopelijk wilt u dat ook lezen.

Vriendelijke groet,

Marieke Koopman

 

Reactie van GroenLinks

From: BUITENWEG Kathalijne Maria ASSISTANT3 <mailto:kathalijnemaria.buitenweg-assistant3@europarl.europa.eu>
To: Fam. Ronde
Sent: Monday, February 04, 2008
Subject: RE: Waarheid over E-nummers in de voeding!

Beste Marieke Koopman,

Mijn welgemeende excuses voor dit late antwoord.
Gezonde voeding is een belangrijk onderwerp voor ons. Kathalijne Buitenweg is daarom ook namens de Groene fractie verantwoordelijk voor een rapport over voeding en overgewicht. Vorig jaar hebben we ons al uitgebreid beziggehouden met het specifieke onderwerp smaakversterkers. Zie daarvoor ook ons websitebericht van destijds: http://www.groenlinks.nl/europa/nieuws/europese-regelgeving-smaakversterkers

Wij zetten ons graag in voor gezonde voeding. De beslissing om voedingsstoffen wel of niet toe te laten tot de Europese markt moet gebaseerd zijn op de meest actuele wetenschappelijke informatie. De informatie en afwegingen, op basis waarvan zo´n beslissing wordt genomen, moeten volledig transparant zijn. Wij hopen dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Hartelijk dank voor uw email en de nuttige informatie daarin.

met vriendelijke groet,

Niels van den Berge assistant to Kathalijne Buitenweg/policy advisor environmental issues and transport GroenLinks in het Europees Parlement
+32 (0) 22837266
kathalijnemaria.buitenweg-assistant3@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!