Vraag aan de Hartstiching en het antwoord

Lay-Out: Ed Gunneweg

Van: Fam. Ronde
Verzonden: donderdag 13 december 2007 13:01
Aan: Info Hartstichting
Onderwerp: gezonde voeding

Hallo,

Voor iedereen en vooral ook voor mensen met hart- en vaatziekten is het van belang dat ze gezond eten. Of ter voorkoming van de ziekte. Er is veel informatie over vet in het eten, hoe dit beperkt kan worden, wat de goede vetten zijn enz.

Een ander belangrijk onderdeel komt vaak niet aan het licht: kunstmatige toevoegingen in voeding.

E-nummers zijn toegestaan en dat is vooral in het belang van de voedingsindustrie, onderzoeken zijn partijdig. Ook het voedingscentrum houdt bij hoog en bij laag vol dat er geen schadelijke E-nummers bestaan, zij zijn ook gekoppeld aan de voedingsindustrie. Dat is ook te zien aan het logo 'Ikkiesbewust'  waarvan het bestuur bestaat uit fabrikanten en het voedingscentrum. Produkten met dit logo lijken dus in het geheel een goede keuze, maar het geeft alleen aan dat het betreft vet, zout en suiker verantwoord is. Het kan dus wel propvol, toevoegingen zitten.

Gelukkig zijn er ook onderzoeken die het tegendeel beweren, mensen die persoonlijk ondervinden dat ze klachten krijgen van bepaalde toevoegingen en fabrikanten die toevoegingen gaan weren (Unox). Er komt steeds meer vraag naar. Waar rook is is vuur!

Francaise Corinne Gouget bestudeert al meer dan 14 jaar de giftigheid van de voedseladditieven en E-nummers. Ze heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en bestudeerd. Ze heeft er een boekje van gemaakt en Will Jansen heeft het vertaald in het nederlands. ISBN 97.89.0777.88.288. Al heel kort na het uitkomen is al begonnen met de 3e druk, zoveel wordt het boekje verkocht.

Additieven die in het rood staan moeten echt vermeden worden want driekwart van de internationale wetenschappelijke analyses die vergeleken zijn zeggen dat ze giftig zijn.

Over additieven die in het oranje staan zijn tegenstrijdige wetenschappelijke analyses. Bij twijfel kun je dus kiezen om het niet te nemen.

Van additieven die in het groen staan mag aangenomen worden dat ze onschuldig zijn.

E-nummers zijn niet altijd herkenbaar op produkten. E621, een schadelijke smaakversterker, wordt door fabrikanten vaak verstopt als bv. mononatriumglutamaat. Maar kan ook verstopt zitten in: gistextract, sojasaus, kruiden en specerijen enz. enz.  Info hierover staat ook in het genoemde boekje.

Ook op de site www.smaakversterkers.com staat veel info.
Op www.aspartaam.nl staat info over aspartaam, ook zo'n gevaarlijk stofje dat in heel veel produkten gestopt wordt.

Door smaakversterkers in voeding gaan mensen meer van het produkt eten, worden dikker en hebben meer kans op hart- en vaatziekten.

Aspartaam, MSG en andere Exitotoxinen kunnen een rol hebben bij hartproblemen.

Ik hoop dat u aandacht wilt besteden aan dit onderwerp, in het belang van de gezondheid!

Ik zend een aantal artikelen mee (bijlage) voor meer info.

Vriendelijke groet,

Marieke Koopman

Reactie van de Hartstichting


From: Informatielijnbox <mailto:Infolijn@Hartstichting.nl>  
To: l.h.ronde@....
Sent: Monday, December 17, 2007 3:34 PM
Subject: FW: FW: gezonde voeding

Geachte mevrouw Koopman,

In uw e-mail van 13 december vraagt u aandacht voor kunstmatige toevoegingen aan de voeding die gevaar op kunnen leveren voor de gezondheid.

Op het gebied van voeding houdt de Nederlandse Hartstichting over het algemeen vast aan de richtlijnen van het Voedingscentrum en Gezondheidsraad. Zoals u al schrijft geven zij geen negatief advies uit over het gebruik van E-nummers. Enkele additieven komen regelmatig in opspraak, zoals Aspartaam en Mononatriumglutamaat (vetsin), toch is  dit op basis van wetenschappelijk onderzoek geen aanleiding geweest om de richtlijnen aan te passen.

Een bij ons bekende invloed van additieven is het Chinees Restaurant Syndroom. Dit is een omschrijving van de reactie die bij sommige personen ontstaat na gebruik van voedingsmiddelen of gerechten die de stof mononatriumglutamaat bevaten. De reactie kan bestaan uit klachten van een doof gevoel in de nek en armen, zweten, maagdarmklachten en hartkloppingen. Mononatriumglutamaat is een stof die in de vorm van ve-tsin als smaakversterker wordt gebruikt in vooral de Chinese keuken, maar de stof komt ook voor in kant en klare producten als worst, chips, soepen en sauzen (E621). Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie bestaat tussen de hoeveelheid mononatriumglutamaat die wordt gebruikt en het ontstaan van de klachten. Normaal krijgt men 1 gram mononatriumglutamaat binnen per dag, bij een Chinese maaltijd kan dit oplopen tot enkele grammen.
Niet iedereen krijgt hier last van en vooralsnog is dit geen aanleiding om het gebruik van dit stofje af te raden aan het algemeen publiek.

Omdat niet overtuigend is aangetoond dat additieven een gevaar voor de gezondheid opleveren, blijven onze adviezen ongewijzigd. Wanneer dit wel vast zou komen te staan, en de richtlijnen  van het Voedingscentrum en Gezondheidsraad worden daarop aangepast, dan zullen wij hierover informatie opnemen in onze voorlichting.    

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met één van de voorlichters van de Informatielijn. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 16 uur. Het telefoonnummer is 0900 3000 300 (lokaal tarief).

Met vriendelijke groet,
Nederlandse Hartstichting
Informatielijn

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!