Vraag aan Pervasco en het antwoord op de vraag


Lay-Out: Ed Gunneweg

Van: Fam. Ronde
Verzonden: donderdag 29 november 2007 19:04
Aan: consumentenservice@mijn-napoleon.nl
Onderwerp: Kleurstoffen!

Geachte meneer, mevrouw,

Als ik op de verpakking van Napoleon-snoep kijk dan schrik ik..... propvol kleurstoffen!

Steeds meer fabrikanten gaan gelukkig over op natuurlijke kleurstoffen of deden al niet anders (Katja, Truly Juicy van Red Band, Ola ijs). Wil Napoleon dan nog wel achter blijven?

Kleurstoffen zijn niet goed voor kinderen (voor volwassenen ook niet natuurlijk). Natuurlijk is het wel toegestaan in produkten maar is dat niet vooral in het belang van de fabrikanten?

 • Er zijn onderzoeken die de negatieve effecten van kleurstoffen laten zien.

 • Er zijn genoeg ouders die zelf merken dat kinderen bv. druk worden van kleurstoffen.

 • Op veel basisscholen en peuterspeelzalen mag niet getrakteerd worden op iets met kleurstoffen.

'Waar rook is is vuur' zou ik zeggen. En voor wie nog niet helemaal overtuigd is: Bij twijfel niet doen!

Ouders kiezen steeds meer voor pure en eerlijke voeding en maken ook een bewuste keuze bij het kopen van snoep. Helaas zijn er ook genoeg mensen die nog niet op de hoogte zijn. Dus is het aan de fabrikanten vind ik om hun produkten zo verantwoord mogelijk te maken. Dat kan even zoeken zijn naar alternatieven voor de kleurstoffen maar bij anderen is het ook uitstekend gelukt!

Verder is het misschien ook een goed idee om minder suiker te gebruiken en een gedeelte of helemaal natuurlijke suikers te gebruiken. Want ook suiker is zo'n stofje dat het lichaam geen goed doet.

Maar dan alstublieft ook niet kiezen voor zoetstoffen!!

Ik hoop dat jullie iets doen met mijn opmerkingen en oproep, zodat ik in de toekomst ook eens jullie snoep kan kiezen voor mijn kinderen!

In de bijlage staan enkele artikelen, ik hoop dat u deze wilt bekijken.

Vriendelijke groet,
 
M. Koopman

Reactie van Pervasco

From: Henriette Raap-Scheele <mailto:henriette.raap-scheele@pervasco.com>  
To: m. ronde
Sent: Thursday, December 06, 2007 3:33 PM
Subject: Reactie op uw e-mail d.d. 29-11-2007

Geachte mevrouw Koopman,

Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij stellen het op prijs dat u zich betrokken voelt bij onze producten. Wij begrijpen uw zorgen omtrent het gebruik van kleurstoffen. Ook wij zijn met onze research afdeling aan het bekijken hoe we het gebruik hiervan zoveel mogelijk kunnen beperken. Samen met onze branche vereniging VBZ hebben wij de resultaten van het door u genoemde onderzoek (The Lancet) bekeken en onze reactie is het volgende:

 • alle additieven, dus ook kleurstoffen, zijn van tevoren uitgebreid wetenschappelijk onderzocht waaruit blijkt dat de toepassing geen gezondheidsrisico oplevert. Alle additieven, zowel natuurlijke als kunstmatig geproduceerde, krijgen pas na toelating door de Europese Gemeenschap een E-nummer.

 • Het effect van de individuele kleurstoffen kan niet uit dit onderzoek worden gehaald.

 • De additieven werden in de vorm van een drank aangeboden aan de kinderen, in deze drank zit de verwachte additieven intake voor een hele dag. Dit is niet de manier waarop additieven normaliter worden geconsumeerd.

 • De European Food Safety Authority is momenteel alle voedingsadditieven aan het evalueren als onderdeel van de EU additieven wetgeving en zal de resultaten van dit onderzoek daarin meenemen.

 • Er is geen sprake van een voedselveiligheidsprobleem.

 • Consumenten worden via het etiket geïnformeerd over welke additieven aanwezig zijn en kunnen hierop hun aankoopgedrag aanpassen.

 • Hyperactiviteit is vaak een probleem waarbij meerdere factoren een rol meespelen.

 • Het onderwerp zal zo voedingsmiddelenbreed mogelijk worden opgepakt, het gaat hier immers niet alleen om zoetwaren of frisdranken. Hierover is al contact opgenomen met de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie.

U geeft verder aan dat suiker het lichaam geen goed doet. Hier kunnen wij uw standpunt niet delen. Suiker is een hele belangrijke energiebron voor het lichaam. Echter ook hiervoor geldt, met gezonde mate. Wat dat betreft kan ik u alleen het advies geven met mate te snoepen. Maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor onze producten.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,
Henriëtte Raap-Scheele
Productmanager
Pervasco B.V.
Postbus 22246
3003 DE Rotterdam
+31 (0)10 4142622

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!