Vraag en antwoord aan Stegeman

Lay-Out: Ed Gunneweg

To: info.stegeman@stegeman.nl
From: M. Koopman  
Subject: Contactformulier Stegeman Consumentensite

Hierbij wil ik graag reageren op het feit dat jullie E-nummers gebruiken, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Ik kan niet duidelijk zien of jullie ook smaakversterkers gebruiken want dat kan in ‘smaakverfijner’ zitten of in ‘specerijen’.

Bij bewust leven hoort letten op E-nummers in voeding. Een actueel onderwerp omdat mensen er steeds meer achterkomen dat ze klachten kunnen krijgen van E-nummers. De nummers zijn toegestaan, maar daar heeft alleen de voedingsindustrie profijt van.

Gelukkig zijn er ook onafhankelijke onderzoeken die de schadelijkheid aantonen en mensen die persoonlijk ondervinden dat ze klachten krijgen. Op allergieplein.nl staan ook ervaringen van mensen, mensen die allergietesten hebben gehad waar uit bleek dat ze allergisch zijn voor b.v. smaakversterkers of kleurstoffen.

En er is een nieuw boekje uit met zorgvuldig samengestelde info: Het is geschreven door Corinne Gouget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft Gouget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt.

De gifgids "Wat zit er in uw eten?" ISBN 97.89.0777.88.288, € 9.90.

Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken.

Groen is oké, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood.

De smaakversterkers en vele anderen staan absoluut in het rood.

Op www.smaakversterkers.nl staat ook info over de schadelijkheid.

Ik hoop dat jullie net als bijvoorbeeld Unox willen gaan kijken naar de ingrediënten van jullie produkten. Zoeken naar gezondere alternatieven.

Want ook al zijn jullie niet overtuigd dat er schadelijke E-nummers zijn, steeds meer klanten zijn dat wel!

Bovendien: Bij twijfel niet doen.

Reactie van Stegeman

----- Original Message -----
From: info.stegeman@stegeman.nl
To: l.h.ronde@kpnplanet.nl
Sent: Thursday, December 27, 2007 12:44 PM
Subject: e-nummers

Geachte heer, mevrouw Koopman,

Uiteraard is Stegeman actief en alert bezig met de declaraties van de gebruikte ingredienten in onze producten. Aan alle wettelijke voorschriften op dit gebied wordt dan ook graag voldaan. Alle toevoegingen voorzien van een e-nummer worden dan ook altijd volgens de wettelijke normen gedeclareerd op de etiketten van onze producten.
Overigens zijn e-nummers een europees identificatiemiddel voor toevoegingen in voedingsmiddelen. Dat maakt de stoffen niet per definitie goed of slecht, maar wel altijd voor iedere consument herkenbaar. Een zeer goede zaak lijkt ons.

Een voorbeeld van een e-nummer dan wel eens voor verwarring zorgt is het conserveermiddel E300, ascorbinezuur. Een stof die van nature aanwezig is in de meeste soorten groenten en fruit. Bij toevoeging aan levensmiddelen  moet dit echter apart worden gedeclareerd als E300 en niet als ascorbinezuur of zoals het ook bekend is; vitamine C.

De gevoeligheid voor voedingsmiddelen en toevoegingen is zeer persoonsgebonden. De "bruine boterham met kaas" lijkt een heel gezond iets, maar voor mensen met een glutenintolerantie of koemelkallergie ligt dat vanzelfsprekend heel anders. In plaats van ons aanbod te beperken denken wij met een goede identificatie van gebruikte ingredienten onze klanten de beste dienst te bewijzen.

Bij vragen over specifieke allergene stoffen, bijvoorbeeld over gluten, etc.,  in onze producten proberen wij onze klanten altijd zo goed mogelijk te informeren.

Ik vertrouw erop u met deze informatie van dienst te zijn.

Met vriendelijke groet / Kind regards,

Hetty Lubbers
Consumentenservice

Stegeman
Rigastraat 17, 7418 EW Deventer, The Netherlands
Phone: +31 570-505525
Email: hetty.lubbers@stegeman.nl

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!