Mijn verhaal

Bewerking: Ed Gunneweg

Van: Esthel

Ik kwam toevallig uw website tegen omdat ik antwoord zocht op vragen over zoetstoffen. Al jaren geleden heb ik ontdekt dat ik allergisch reageer op zoetstoffen en ben ik gestopt met het gebruik.

Mijn moeder was nl. diabeet en gebruikte zelf veel zoetstoffen. Na haar overlijden stonden er nog wat van die producten in huis, o.a. een fles vloeibare Natrena zoetstof. Omdat ik wat overgewicht had, besloot ik de suiker voortaan daarmee te vervangen.

Binnen 1 week merkte ik dat ik veel hoofdhaar begon te verliezen. Andere symptomen staan me niet meer bij, want ik heb het nu over bijna 20 jaar geleden. Ik was in die periode ook naar de tropen gegaan en zat ook nog midden in de rouwverwerking. Het duurde dus even voordat ik uitgevogeld had waar het aan zou kunnen liggen. Ondertussen werd het haarverlies steeds erger, geen kale plekken, maar verdeeld over de hele hoofdhuid. Mijn dikke volle haardos was heel dun en iel geworden. Ik was toen 33 jaar oud.

Na allerlei uitsluitingen kwamen ook de zoetstoffen aan bod. Acuut ophouden met elke vorm. Binnen een paar dagen verminderde de haaruitval tot het tenslotte helemaal over was. Het heeft bijna 2 jaar geduurd voordat ik mijn oorspronkelijke haardos weer terug had. In de loop der jaren heb ik telkens opnieuw dat effect van zoetstof op mijn lichaam gemerkt. Als ik eens een keertje maar één suikervrij kauwgumpje nam, was het direct weer een paar dagen mis, onmiddellijk haaruitval. Vaak ook merkte ik aan de haaruitval dat ik ongemerkt toch weer zoetstof naar binnen had gekregen. Als ik dan ging onderzoeken wat ik allemaal had gehad, kwam ik steevast een product tegen waar dan toch zoetstoffen in zaten.

Inmiddels ben ik 52 en een maand geleden constateerde de specialist bij mij een behoorlijk tekort aan calcium omdat mijn huid blijkbaar niet voldoende vitamine D uit zonlicht kan aanmaken (lichaam heeft vit.D nodig om de calcium op te nemen). Daar kreeg ik tabletten voor.

Toen ik de bijsluiter las gingen onmiddellijk de alarmbellen rinkelen. Er zit namelijk aspartaam in. Ik besloot er toch mee te beginnen, elke dag 1, en ondertussen te gaan informeren naar een ander medicijn. 10 Dagen later ben ik er toch acuut mee gestopt omdat ik de strengen haar zo uit mijn hoofd kon halen. Schijnbaar ben ik, nu ik wat ouder ben, er ook vatbaarder voor geworden. Daarbij kreeg ik, nieuw voor mij, ook last van duizelingen.

Mijn huisarts is met hulp van de apotheek een zoektocht voor mij gestart, maar er schijnt geen middel te zijn zonder zoetstoffen. Ik kreeg een alternatief voorgeschreven: CaD 500 cal/440 vit D3 oplosbruispoeder. Daar zit geen aspartaam in, maar wel Saccharine, sorbitol en mannitol. De haaruitval en duizelingen waren inmiddels weer gestopt. Mijn huisarts heeft me op het hart gedrukt het medicijn in te nemen. Ik mocht dus kiezen tussen broze botten of een kaal hoofd. Ik wil natuurlijk noch het een noch het ander en ben behoorlijk radeloos.

Zijn Saccharine, sorbitol en mannitol minder schadelijk? De haaruitval is weer begonnen maar wel in mindere mate dan toen ik het middel met aspartaam nam. Weet u of dit geneesmiddel zonder zoetstoffen te verkrijgen is? Dat zou het allermooiste zijn want ik heb toch ook de calcium en vitamine D nodig. Ik hoop dat u van een zoetstofvrij medicijn voor mij weet.

Vriendelijke groet,
Esthel

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!