Depressie en aspartaam

* *

Door: Ralph Walton, arts
Vertaling: Ed Gunneweg

Steeds meer kinderen en volwassenen met depressies

Depressie is ongetwijfeld een zeer gekompliceerd fenomeen, maar gedurende de laatste jaren bestaat er overweldigend bewijs dat een van de factoren in de ontwikkeling van ernstige depressies is de verminderde hoeveelheid van serotonine. Serotonine is een van de vele zogenaamde neurotransmitters, chemische stoffen die vrijkomen in de synaps (contactplaats van zenuwcellen), of ruimte, tussen hersencellen

Informatie wordt van de ene cel naar de andere overgebracht, zowel chemisch via neurotransmitters zoals serotonine en electrisch. Antidepressiva zoals Prozac werken door de beschikbaarheid van serotonine in de synaps te verhogen. De synthese, of produceren van serotonine in de hersenen is erg afhankelijk van de beschikbaarheid van het aminozuur bouwsteen L-tryptophaan. Veel onderzoeken tonen aan dat een tekort aan tryptophan samenhangt met de ontwikkeling van depressieve symptomen. Onderzoek in het laboratorium van Dr. Richard Wurtman heet aangetoond dat aspartaam de beschikbaarheid van L-tryptophan naar de hersenen vermindert.

De neurochemische invloed van aspartaam op de hersenen is tamelijk gecompliceerd. Het vermindert niet alleen de beschikbaarheid van de bouwsteen voor serotonine (L-tryptophaan) naar de hersenen, maar een van de twee aminozuren van aspartaam, phenylalanine, is een voorloper van een andere zeer belangrijke neurotransmitter, norepinephrine. In artikelen die ik publiceerde in 1986 en 1993 wordt besproken van wat ik geloof het medische raakvlak is (met de nadruk op depressies) van het verstoren van het evenwicht tussen deze twee neurotransmitters (norepinephrine and serotonine).

Er bestaat bewijs dat het therapeutische resultaat van antidepressiva gelokkeerd kan worden door parachloor-phenylalanine - een vorm van phenylalanine - een van belangrijkste bestanddelen van aspartaam. Toediening van deze stof is ook al gekoppeld met agressie en woede uitbarstingen.

Al in 1986 wist men dat aspartaam dik maakte

Eetbuien en verzadiging worden bestuurd door een gebied in de hersenen genaamd de hypothalamus. Prikkeling van de mediale hypothalamus bij laboratorium ratten veroorzaakte dat de ratten gingen eten. Prikkeling van de laterale hypothalamus gaf aanleiding tot verzadiging en stoppen met eten. Beschadiging van de laterale hypothalamus zorgde voor dikke ratten. De zijkant van de hypothalamus wordt bestuurd door serotonine.

Er zijn veel artikelen in de huidige literatuur die bewijzen dat antidepressiva die het serotonine verhogen geschikt zijn bij de behandeling van eetbuien (echter niet de antidepressiva die een rol spelen bij andere neurotransmitters). Ik geloof dat het gebruik van aspartaam de aanwezigheid van serotonine vermindert en is dus analoog aan het aanbrengen van een beschadiging van de zijkant van de hypothalamus. Hoewel veel van dit werk recent is, gaat de klinische vermelding, dat aspartaam kan leiden tot een paradoxale verhoging van de eetlust al terug tot het werk van Blunder uit 1986.

Een ontwikkeling in de moderne psychiatry is dat ofschoon depressie, dwangmatigheid, paniek, verstoring van impulsen en eetstoornissen historisch gezien werden als aparte stoornissen die allemaal betrekking hadden op een bepaalde mate van verstoring van serotonine. Wees er van overtuigd dat er op dit moment overweldigend bewijs bestaat dat aspartaam bijdraagt aan deze stoornissen.

Zie ook de artikelen

Afvallen en aspartaam Lees verder

Kunstmatige zoetstoffen beperken Lees verder

Depressiviteit volksziekte nr. 1 Lees verder

Invloed op de politiek Lees verder

Depressief door light-frisdrank Lees verder

Naar de aspartaam website

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!