Waarom zijn we zo dik?

* *

Door Cathy Newman, senior schrijver bij National Geographic
Vertaling: Ed Gunneweg

"Waarom zijn we zo dik? We genieten van een van de meest luxueuse levensstijl op aarde: We hebben genoeg voedsel. Ons werk is geautomatiseerd. We hebben ruimschoots vrije tijd.
En we gaan er aan dood."

Dik worden gebeurt niet in één weekend. Dag in dag uit, week in week uit, eten of drinken we meer dan ons lichaam gebruikt voor de dagelijkse energie, groei is een lichamelijke activiteit. Het doet er niet toe dat de voeding of drank suikervrij of vetvrij is, de overbodige calorieën worden als vet opgeslagen. Na enige tijd wordt het opgehoopt en je komt aan in gewicht. Er komt meer energie in dan er uit gaat.

De vraag is dan: Helpen kunstmatige zoetstoffen echt om af te vallen, of eet je meer en komt je op den duur toch aan? Zwaarlijvigheid bij kinderen is het gevolg van te veel gebruik maken van chemische voedingsstoffen die ons op het verkeerde been zetten en beloven ons niet te zullen straffen met aankomen in gewicht. En volwassenen moedigen deze verkeerde eetgewoonten aan bij onze kinderen.

Volgens onderzoekers bestaat er geen duidelijk bewijs dat suikervervangers mensen helpt bij afvallen. Op dit moment is er steeds meer sprake van dat deze chemische zoetstoffen juis de eetlust stimuleren. Aspartaam is meer dan twintig jaar op de markt en veel gegevens wijzen juist op aankomen in gewicht in verband met producten met aspartaam. Het is te vroeg om nu al te zeggen dat dit patroon zich zal herhalen bij sucralose (Splenda®).

Maken kunstmatige zoetstoffen je dik?

Ja, omdat ze je lichaam voor de gek houden en niet de voeding geven die nodig is. Je blijft honger houden, dus eet je meer. Chemische dieëten zijn onnatuurlijk, en als je lichaam honger heeft, wil het geen chemische stoffen, maar volledige voeding met natuurlijke vitamines en voedingsstoffen als brandstof. Namaak voeding zie ik als "prothese voedsel" omdat een prothese echt lijkt, zoals een kunstgebit, maar er zit niets in het is niet echt. Dat is ook zo bij Namaak voeding. Ze kunnen op echte voeding lijken en smaken als echt voeding, maar er zit niets in om ons lichaam te voeden.

Er gebeuren verscheidene dingen wanneer het lichaam gevoed wordt met chemische voedingsstoffen:

  1. Het begint alle "echte" voeding die het binnen krijgt te hamsteren in de vorm van vet, omdat het denkt dat het verhongert en slaat voeding op voor later gebruik.

  2. Kunstmatige chemische toevoegingen dringen de hersenen binnen, blijven daar steken en dan "loopt het uit de hand". Ze zijn giftig voor de hersenen en sturen de normale functies van de epifyse (pijnappelklier), hypothalamus en zenuwcentra in de war, door verkeerde signalen naar de organen in het lichaam te sturen. Ziekte, onbalans in de hormonenhuishouding en aankomen in gewicht kunnen het gevolg zijn.

  3. Chemische zoetstoffen stimuleren het hongergevoel maar bevredigen niet je eetlust. Dus blijf je honger houden en eet je meer.

    Zie ook de artikelen

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!