Europa start nieuw onderzoek naar aspartaam

* BRUSSEL - 19/12/2005 *

Vertaling: Ed Gunneweg

Het Europees agentschap voor de voedselveiligheid onderzoekt de komende maanden de veiligheid van de kunstmatige zoetstof aspartaam. Het agentschap belooft de bevolking regelmatig op de hoogte te houden van de resultaten.

Aspartaam is al langer een omstreden voedingsstof. Er zijn al uitgebreide studies geweest over de veiligheid. Nu zijn nieuwe cijfers bekend, die moeten onderzocht worden. Op basis van experimenten met ratten stelden Italiaanse onderzoekers eind november vast dat aspartaam al kankerverwekkend is bij een dagelijkse dosis van 20 milligram per kilo lichaamsgewicht, terwijl de EU-norm 40 mg/kg bedraagt.

De onderzoekers van het Cesare Maltoni Cancer Research Center in Bologna pleitten voor eenherziening van de richtlijnen, ook al is een stof giftig voor mensen, dat is dat niet altijd het geval voor knaagdieren.

Aspartaam zit in meer dan zesduizend voedingsproducten, onder meer in softdrinks, kauwgom, desserts en yoghurt, en ook in heel wat lightproducten. Meer dan 200 miljoen mensen gebruiken de kunstmatige zoetstof dagelijks.

Oorspronkelijke artikel:"kld (belga)19/12/2005"

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=DMF19122005_020

Lees ook de artikelen:

Controversiƫle goedkeuring
Belangenverstrengeling
Invloed aspartaamindustrie?
Onderzoek door de WHO

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!