Vragen en verhalen helpen andere aspartaam gebruikers

Bewerking: Ed Gunneweg

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27 


Vragen en eigen verhalen van aspartaam slachtoffers
(20)


Zorg dat anderen ook uw verhaal kunnen lezen


 
    Volgende   > > > Homepage   > > >

From: J. de G.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Tuesday, April 13, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Ik kwam vandaag, n.a.v. opmerking van een vriendin, op de site van aspartaam terecht. Omdat ik bij tijd en wijle ook aspartaam gebruik en ook voeding koop zonder toegevoegde suiker, b.v. optimel yogurt en vla, en ook nog eens ernstige vermoeidheidsklachten heb, maak ik mij na het lezen behoorlijk ongerust. Ik zou dan ook graag de 60 dagen test willen doen en wel vanaf nu. Mijn vraag is dan ook, bestaat er een lijst met produkten die ik beter niet meer kan gebruiken.
Ik kan dit op de site niet vinden.
Ik hoop dat je me kunt helpen.

Met vriendelijke groet
J. de G.

Antwoord

From: Ed Gunneweg
To: J. de G.
Sent: Wednesday, April 14, 2004 12:41 AM
Subject: Re: Mijn vraag over Aspartaam

Hallo J.,

Fijn dat je de lijst met producten hebt kunnen vinden. Als je nog vragen hebt over aspartaam mag je ze altijd mailen. Welke klachten heb je door het gebruik van aspartaam en hoe kwam je vriendin op de website terecht? Laat je me anders nog eens weten hoe het gegaan is met de 60-dagen-geen-aspartaam-test? Veel succes met het stoppen.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg

Antwoord van J. de G.

From: J. de G.
To: Ed Gunneweg
Sent: Wednesday, April 14, 2004 3:35 PM
Subject: Re: Mijn vraag over Aspartaam

Dag Ed

Dank je wel voor je reactie. Bij deze even wat vragen beantwoorden. Allereerst de vraag van de vriendin: Haar broer ging naar de huisarts i.v.m. een blaasonsteking. Hiervoor kreeg hij een antibiotica met gevolg dat hij van de cola en fris light misselijk werd. Na 2 weken was hij al 8 kilo afgevallen en omdat hij dat niet vertrouwde ging hij opnieuw naar zijn huisarts. Al pratende kwamen zij erop dat dit wellicht van de aspartaam moest komen. Inmiddels is hij 30 kilo afgevallen alleen door het laten staan van de light- aspartaamproducten.
Ikzelf kamp al 2 jaar met ernstige vermoeidheid en depressies. Ik weet niet waardoor dit komt, maar door haar opmerking bent ik op je site gaan kijken. Ik heb meteen alle lightproducten en zoetstof in de container gegooid en ga vanaf vandaag de 60 dagentest doen. Inmiddels ben ik sinds november bij een psychiater die concludeerde dat ik chronisch vermoeid ben. Daar ben ik dus klaar mee, maar gelukkig hangt er nu een kaartje aan. Ik heb sinds januari prozac en het gaat in ieder geval beter met me. Maar beter is het zeker niet. Ik werk nu 50% en meer zit er op dit moment niet in.

Indien er nieuws is, dan hoor ik graag van je en over 2 maanden mail ik je over het testresultaat.

met vriendelijke groet
J.From: V. V.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Sunday, April 18, 2004 4:55 PM
Subject: aspartaam is slecht (of niet ?)

Dag heer Gunneweg,

Het is zondagmiddag en ik werd door een buurman gewezen op uw aspartaamsite, omdat ik wel eens een zoetje in de koffie gebruik. Ik dacht: laat ik eens reageren. Ik heb verder helemaal niets met aspartaam te maken, behalve dan dat ik wel eens aspartaam gebruik (zoetjes in de koffie, zoetstof in de kwark). Ik beschouw mijzelf dus als een onpartijdig burger.

Ik kan mij voorstellen dat u ongerustheid veroorzaakt met uw site en dan moet u - vind ik - wel kunnen bewijzen dat hetgeen u stelt juist is. De bewijzen zijn vooralsnog mager. U krijgt de Consumentenbond niet mee, Knevel op zaterdag ziet er helemaal niets in. Dat zijn toch geen spreekbuizen van de aspartaamproducenten. Kortom: u lijkt in eerste instantie een roepende in de woestijn, een soort Don Quichote.

Ik begrijp uit uw site dat u zelf geen deskundige bent, maar gebruik maakt van informatie van derden (volgens u wel deskundigen). Het gaat dus uiteindelijk om uw eigen interpretatie van die informatie, waarbij u aanhaakt bij enkele beweerdelijke kritische geluiden over aspartaam. Daar tegenover staan - voor zover ik begrijp - echter ook veel relatief positieve (althans minder verontrustende) berichten over aspartaam. Het is ieder geval niet zo als met roken, dat vaststaat dat het hardstikke ongezond is.

Wat mij nu in de eerste intrigeert is waarom u kruistocht tegen aspartaam op internet begint. U moet er toch veel moeite voor doen om uw website te onderhouden en actueel te houden en u er zo nadrukkelijk mee bezig te houden. Dat kost tijd en dus geld. Hoe oud bent u eigenlijk ? Werkt u bijv. 40 uur per week ? Wat is uw achtergrond (opleiding ?, beroep ?). Wat is de psychologie achter uw verhaal ? Hoe komt iemand tot zoiets ?

In de tweede plaats: mensen die goed op hun voeding letten, eten doorgaans minder vet en suikers, drinken met mate alcohol, sporten over het algemeen en roken vaak niet. Mensen die bewust met hun gezondheid omgaan zijn vaak de mensen die ook zoetstof gebruiken. Ten minste zo is het bij mij en veel mensen die ik ken. Die voelen zich allemaal relatief gezond als gevolg van deze actieve gezonde levenswijze en vaststaat dat zij langer leven en minder snel een beroep op gezondheidszorg doen.

Als je dat nu eens afzet tegen mensen die vele liters limonade met suiker drinken (in een glas cola zitten geloof ik 6 - 8 klontjes geraffineerde suiker)., kratten bier verzwelgen, chips met dipsaus eten en altijd op de bank hangen, wie leeft dan het ongezondste en wie heeft de meeste gezondheidsklachten ? En welke groep leeft )(bewezen) langer ?

Als je nou een goede vergelijking wilt maken moet je dan niet de gezondsheidsaspecten van suiker met aspartaam vergelijken ? Die zoetstof is immers een vervanger van suiker. Ik heb altijd begrepen dat geraffineerde suiker (ook) een gifstof is. Van suiker word je in ieder geval dik en dus vet (6 glazen cola en 4 kopen koffie op een dag en je hebt al ongeveer 50 suikerklontjes en een hele berg lege calorieeen binnen). Daar begin je al mee. En je kunt er suikerziekte van krijgen. In combinatie met te hoge bloeddruk en te hoge cholestorol en vetzucht is dat uiteindelijk weer levensbedreigend. IK kan dus als leek ook zo'n verhaal wel over gewone suiker ophangen. Wie weet wat je allemaal nog meer van suiker krijgt ? Ik heb er geen onderzoek naar gedaan. Als je dus zegt: geen aspartaam gebruiken, want dat is slecht dan gaan die mensen waarschijnlijk weer suiker eten met alle negatieve gevolgen voor hun gezondheid van dien. Ik weet dus niet of dat nu zo positief is. Ik denk het niet. Heeft u het zo wel eens bekeken ?

N.B. Als je helemaal niets meer eet en drinkt ga je ook dood.

Antwoord

From: Ed Gunneweg
To: V. V.
Sent: Monday, April 19, 2004
Subject: Re: aspartaam is slecht (of niet ?)

Dag heer, mevrouw v. V.,

Het is geweldig dat een buurman u wijst op het gevaar van aspartaam. Ik denk dat u daar blij om moet zijn.

Als u de website goed had bekeken dan had u gezien dat het bewijs ruim voor handen is. Dus zeggen dat ik ik ongerustheid veroorzaak zonder bewijs vind ik een beetje flauw.

De Consumentenbond blijkt bij nader indien absoluut geen onafhankelijke instelling meer te zijn, maar waarschuwt in haar laatste bijlage "gezond" toch ook voor overgevoeligheidsverschijnselen bij het gebruik van aspartaam en MSG.

Dat de EO bij nader indien geen reportage "durft" te maken, heeft denk ik meer te maken met de angst advertentieinkomsten mis te lopen dan met het niet voorhanden zijn van bewijs. Want de reporter in Amerika heeft van de mensen die hij geïnterviewd heeft ruimschoots voldoende bewijs mee gekregen.

In Californië worden op dit moment drie verschillende rechtzaken gehouden tegen de fabrikanten die aspartaam in hun producten gebruiken. Als er geen bewijs was zouden ze daar zonder meer niet aan beginnnen.

En wat roken betreft, dat heeft ook meer dan 100 jaar geduurd voordat men uiteindelijk van regeringswege waarschuwingen op de pakjes ging zetten. Hetzelfde was het geval met asbest.....

U stelt nogal wat persoonlijke vragen, waar ik vooralsnog even niet op zal ingaan, omdat er voldoende informatie over mij op de website staat.

Het is gelukkig dat u zich relatief gezond voelt bij het gebruik van aspartaam. Het zal wel zo zijn dat u een van de mensen bent die niet zo snel problemen heeft bij het gebruik van aspartaam. Denk echter niet dat er geen schade wordt aangericht.

U vergelijkt suiker met aspartaam maar je wordt niet alleen van suiker dik, maar van alle koolhydraten. En suiker bestaat voor 100 % uit loze koolhydraten, die dus geen bijdrage leveren aan een evenwichtige voeding.

Op de website kunt u vinden waaruit de gifstof aspartaam bestaat. Maar ik zal hier nog een korte samenvatting geven.

Degenen die het gebruik van de zoetstof ondersteunen zeggen dat de twee aminozuren phenylalanine en asparaginezuur die te zamen 90% van aspartaam vormen, een onschuldig en natuurlijk onderdeel vormen van ons dieet. Phenylalanine en asparaginezuur zijn aminozuren die normaal voorkomen in de voeding die we eten: ze kunnen echter alleen dan als natuurlijk en ongevaarlijk beschouwd worden bij gelijktijdig gebruik met andere aminozuren. Ze komen het centrale zenuwstelsel binnen in abnormaal hoge concentraties, waar ze als neurotransmitters werken en de zenuwcellen dusdanig stimuleren dat deze kunnen afsterven en het afsterven van de cellen veroorzaken. De giftige effecten van deze aminozuren, wanneer ze apart van andere aminozuren worden gebruikt, (dus zonder ons normale eten er omheen), kunnen hoofdpijn, geestelijke verwarring, evenwichtsproblemen en mogelijk ook epileptische insulten veroorzaken.

Veel zorgwekkender is de 10 procent aspartaam die als methanol (methylalcohol) in de bloedsomloop komt. Volgens richtlijnen die ook in Nederland gelden mag men niet meer dan 7,8 milligram per dag van deze gevaarlijke stof binnenkrijgen. Een liter met aspartaam gezoete frisdrank bevat ongeveer 56 milligram methylalcohol, of acht maal de limiet.

Aspartaam veroorzaakt geheugenverlies, het vernietigt zelfs het centrale zenuwstelsel en bootst MS na. Phenylalanine in aspartame verlaagd de hoeveelheid serotonine en vermindert de drempel voor epileptische insulten. De verminderde serotonine brengt stemmingsschommeling, depressies, angst enz. teweeg.

Het is met een beroep op de gezondheidszorg juist zo, dat mensen die aspartaam gebruiken veel, heel veel gezondheidsklachten krijgen, zonder dat artsen kunnen achterhalen wat daar de oorzaak van is. Kijk maar eens op de lijst die oorspronkelijk van de FDA afkomstig is.

www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php

Uiteindelijk zeggen veel mensen die niet in de gevolgen van aspartaam of roken of "niet eten" geloven: "Ik moet toch ergens aan dood gaan!".

Maar ik ben geen zendeling en als u het niet verder wilt onderzoeken dan ben ik de laatste die u zou willen overtuigen. Maar lees dan eens voor de vele klachten die mensen hebben door het gebruik van aspartaam en smaakversterkers de brieven die naar de website zijn gestuurd.

www.aspartaam.nl/info/info%20verhalen.php

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg

Antwoord van V. V.

From: V. V.
To: Ed Gunneweg
Sent: Monday, April 19, 2004
Subject: Re: aspartaam is slecht (of niet ?)

Dag Ed ,

Dank voor je reactie.

Jammer dat je niet wilt ingaan op de persoonlijke vragen, maar deze ontwijkt. Ik ben gewoon benieuwd naar de psychologie achter je actie. Waarom doet iemand zoiets ? Als je iedereen van je mening wilt overtuigen (waarom publiceer je anders zo'n uitgebreide website) moet je ook open kaart spelen en aangeven wie je bent en wat je motieven zijn als je daarom gevraagd wordt. Ik kan nu geen enkel inschatting maken van de persoon achter dit verhaal.

Ik heb overigens nog even verder geinformeerd, maar ook het Voedingscentrum zegt dat aspartaam volkomen veilig is en onbeperkt kan worden gebruikt. Als ik hen wijs op jouw website dan zeggen ze: iedere gek kan van alles op internet publiceren (hun woorden). Of zijn zij ook partijdig ? De stelling dat de Consumentenbond niet objectief is vind ik ver gezocht. In ieder geval heb ik wel vertrouwen in de mening van de Consumentenbond.

Overigens geef je geen concreet antwoord op mijn vergelijking tussen suiker en aspartaam (het is immers een suikervervanger) en de gezondsheidsrisico's verbonden aan (forse) suikerconsumptie en de daarmee verbonden ongezonde levensstijl. Je hebt het klaarblijkelijk inderdaad niet zo bekeken. In ieder geval geef je hier geen goed antwoord op. Dat geeft niet, maar wees en geef dat gewoon toe. Ik weet nu nog niet of de consumptie van suiker misschien nog veel slechter is dan de consumptie van aspartaam. Jij hebt daarop in ieder geval geen (laat staanb wetenschappelijk verantwoord) antwoord.

Van die procedures in Amerika ben ik niet onder de indruk. Daar stellen dikke mensen bijvoorbeeld ook hamburgerketens aansprakelijk voor hun gezondsheidsproblemen, terwijl ze zich zelf elke dag vrijwillig bewust voldouwen met vette troep. In ieder geval komen daar de meeste krankzinnige schadeclaims voor die hier ondenkbaar zijn. Bovendien: iedereen kan natuurlijk elke procedure beginnen, maar dat wil niet zeggen dat een vordering ook wordt toegewezen. Als er nu veroordelingen liggen van aspartaamproducenten die e.e.a. uit de handel moeten nemen dan zou het een ander verhaal zijn. Heb je voorbeelden van dergelijke uitspraken ?

De vergelijking met asbest en roken gaan m.i. niet helemaal op. De stand der wetenschap en techniek is thans verder en onderzoeken en onderzoeksmethodes zijn verder ontwikkeld dan vroeger. Anders gezegd: de kans dat men heden ten dage de schadelijkheid van een stof over het hoofd ziet lijkt mij kleiner dan in de periode dat bijvoorbeeld asbest gemeengoed was.

Voor wat betreft die mensen die beweerdelijke klachten naar je sturen over het gebruik van aspartaam: dat zegt mij ook niet alles. Als ik zo'n verhaal over suiker, koffie of pinda's ophang en stel dat je daar zeer ernstige onverklaarbare rugpijn, hoofdpijn van krijgt en depressief van wordt, dan krijg ik waarschijnlijk dezelfde respons op mijn website. Er zijn altijd mensen met vage gezondheidsklachten (90% van de rugklachten is geloof ik A- typisch), die naar een oorzaak zoeken en dan in zo'n verhaal herkenning menen te vinden. Iedereen wil nu eenmaal graag een oorzaak voor zijn problemen vinden.

Zo zijn er ook mensen die in de heilzame kracht van Jomanda geloven, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook echt werkt.

Hoe dan ook: ik weet het in ieder geval niet via internet met wie ik te maken heb en kan het ook niet verifieren. Zoals gezegd wil je daar kennelijk ook geen concreet inzicht in geven. Je kan wel ontslagen zijn bij Canderel en een wraakactie op touw willen zetten. Weet ik veel. Je begrijpt in ieder geval wel wat ik bedoel.

Overigens vraag ik mij af of je al bent aangesproken door aspartaamproducenten. Ik kan mij voorstellen dat die niet blij zijn met je website en overwegen om je juridisch aan te pakken. Heb je daarvan al iets gemerkt ?

Groeten Ed,
V. V.

Antwoord

From: Ed Gunneweg
To: V. V.
Sent: Monday, April 19, 2004
Subject: Re: aspartaam is slecht (of niet ?)

Hallo V.,

Ik besteed mijn tijd aan mensen die problemen zeggen te hebben met aspartaam, verder niet.

Groeten Van,
Ed

Antwoord V. V.

From: V. V.
To: Ed Gunneweg
Sent: Monday, April 19, 2004
Subject: Re: aspartaam is slecht (of niet ?)

Oke Ed,

Zoals je wilt. Je antwoord spreekt voor zich. Nu ik gemotiveerd jouw argumenten betwist haak je af. In ieder geval ontbreken bevredigende antwoorden van jouw zijde.

Discussie gesloten.From: "W., J. van"
To:
Sent: Friday, April 23, 2004
Subject: Mijn eigen verhaal

Ik vind dat je site zeer goed informatie geeft, en ik ben ervan overtuigd dat Aspertaam zeer slecht voor je is. Een aantal maanden was ik namelijk overgestapt op Candarel, omdat ik minder suiker wou gebruiken, aangezien ik vrij veel koffie drink( is natuurlijk ook niet echt gezond) maar ik heb gemerkt dat ik vanaf die periode zeer depressief werd, en neerslachtig, en ook inderdaad veel hoofdpijn kreeg, waar ik normaal nooit last van heb, nu ben ik inmiddels gestopt met het gebruik van aspertaam houdende produkten. Het is trouwens ook een verslafende stof. Het zou eigenlijk verboden moeten worden, maar wanneer dat gaat gebeuren???

Antwoord

From: Ed Gunneweg
Sent: maandag 26 april 2004
To: W., J. van
Subject: Re: Mijn eigen verhaal

Hallo J.,

Bedankt voor de support, aspartaam is inderdaad zeer slecht voor de gezondheid. De regering heeft aspartaam goedgekeurd omdat de EU dan ook gedaan heeft en als Amerika (FDA) iets heeft goedgkeurd dan volgen heel veel landen dat advies op.

Heel goed hoor dat je gestopt bent met aspartaam, want het is inderdaad ook verslavend en dat heeft niets met je koffie te maken.

Ik heb al eens contact gehad met bijna alle omroepen en tijdschriften maar ze zijn niet echt gefïnteresseerd omdat dat waarschijnlijk ook reclame inkomsten gaat schelen van de grote limonade fabrikanten.

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: H. B.
To: FAQ@gunneweg.nl
Sent: Monday, April 26, 2004
Subject: Hier is mijn vraag

Geachte heer mevrouw,

Zojuist heb ik in de winkel multivitamninen-preparaat gekocht van Poolplus. Op het etiket kom ik echter het volgende tegen: Magnesium (Aspartaat complex) Kalium (Aspartaat complex) Zink (Aspartaat complex) Mangaan (Aspartaat complex) Borium (Aspartaat complex/Citraat complex)

U begrijpt het wel, het gaat om aspartaat. Is dat nu gevaarlijk of niet? Want ik ben helemaal niet gediend van aspartaam.

Mijn dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groeten,
H. B.

Antwoord

From: Ed Gunneweg
Date: 05/05/04
To: H. B.
Subject: Supplementen met aspartaat

Hallo H.,

Ik ben een weekend weg geweest dus het antwoord heeft wat op zich laten wachten, maar ik hoop dat je aan de uitleg voldoende hebt.

Aspartaat (ook bekend als asparaginezuur) is een aminozuur. Het is voor 40% onderdeel van aspartaam. In voeding is asparaginezuur gewoonlijk gebonden aan eiwitmolecules. Het eiwit wordt door de stofwisseling langzaam afgebroken en asparaginezuur wordt zeer langzaam opgenomen zodat de lever de tijd krijgt om het te verwerken. Dit zorgt ervoor dat het niveau van aspartaat in het bloedplasma zeer stabiel blijft. Zelfs in voeding met met vrije asparaginezuur (niet gebonden aan eiwit) ontstaat er geen aanzienlijke verandering in het niveau van aspartaat in het bloedplasma.

Met aspartaam en supplementen met asparaginezuur of verschillende soorten "aspartaat" wordt het aminozuur echter wel opeens geabsorbeerd en dat kan het aspartaatniveau van het bloedplasma verhogen.

Sommige aminozuren zoals glutaminezuur (glutamaat, MSG) asparaginezuur (aspartaat) en cysteïne zijn "exitotoxische aminozuren." Deze aminozuren zijn een normaal onderdeel van het lichaam en de stofwisseling, maar het is erg ongezond en gevaarlijk om het niveau van het bloedplasma regelmatig te verhogen, (vooral bij kinderen).

Grote hoeveelheden van deze aminozuren kunnen de cellen in het lichaam beschadigen of doden, vooral van het zenuwstelsel/hersenen. Aspartaam heeft daarnaast nog een extra probleem door een belangrijke bloodstelling aan formaline. De schade die veroorzaakt wordt door exitotoxinen gaat langzaam en sluipend, het duurt vaak jaren of tientallen jaren voordat dat duidelijk wordt.

Ik denk niet dat de supplementen die je noemt even gevaarlijk zijn als aspartaam, omdat er geen formaline bij zit -en- de toegevoegde magnesium kan de nadelig effecten van de exitotoxische aminozuren compenseren.

Maar gezien het bovenstaande denk ik echter niet dat ze in het bijzonder erg gezond zullen zijn. Als je al overgevoelig bent geworden door aspartaam dan bestaat de mogelijkheid dat je van deze supplementen last zult hebben.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg

Antwoord van H.B.

From: H. B.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Wednesday, May 05, 2004
Subject: Re: Supplementen met aspartaat

Best Ed,

Bedankt voor je uitvoerig antwoord. Zoals ik het nu begrijp zal het voor mij niet zo'n probleem zijn om de aspartaat-verbindingen in te nemen, ik heb nl. bijna nooit aspartaam ingenomen. Sinds ik weet dat aspartaam gevaarlijk is, mijd ik het helemaal. Wat ik begrepen heb is aspartaam gevaarlijk vanwege de verbinding, en dat het bij een verhoogde temperatuur eerst veranderd in hetzelfde gif waar ook rode bosmieren gebruik van maken, en dat bij aanhoudende verhoogde temperatuur het veranderd in, naar wat ik begrepen heb, "boomalcohol", zeer giftig.

Als de aspartaat-verbinding dus wordt vrijgezet in het lichaam, onstaat er dus een gewoon aminozuur? En bij welke hoeveelheid aspartaat wordt het gevaarlijk?

In ieder geval bedankt voor de tijd en moeite voor het beantwoorden van mijn e- mail.

Met vriendelijke groet,
H. B.From: D. H.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Wednesday, May 12, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Beste meneer Gunneweg,

Van een vriendin hoorde ik een tijd geleden over de negatieve berichtgeving m.b.t. aspartaam.

Omdat ik weet dat ze nooit overdrijft als het om gezondheid gaat ben ik gaan letten op het al dan niet aanwezig zijn van aspartaam in de dingen die ik en mijn gezin eten.

Helemaal uitsluiten wil eigenlijk niet maar we zijn een goed eind op weg.

Nu hebben mijn beste vrienden een dochter van drie die lijdt aan acute kinderreuma en artritis. En niet zo’n klein beetje ook.

Ze gebruikt verschrikkelijk zware medicijnen en heeft al twee keer een operatie ondergaan, ook zal ze heel waarschijnlijk een operatie nodig hebben om de vergroeiing in haar benen de corrigeren. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

Nu heeft dit meisje, omdat ze geen babyvoeding lustte, na de borstvoeding heel veel Biomild gedonken. Dit is een soort yoghurtdrank met, zoals u wel zult voelen aankomen, aspartaam erin. Het was een hele tijd eigenlijk het enige wat ze lustte. Ik denk zelf dat ze het wel anderhalf jaar lang elke dag dronk en dan schat ik dat ze toch zeker een halve liter dronk.Ook nu drinkt ze het nog regelmatig.

In de familie van mijn vrienden komt 1 geval van kinderreuma voor, een oom die er overheen gegroeid is.

Mijn vraag is: “Zou deze aandoening of in ieder geval de hevigheid ervan, kunnen zijn veroorzaakt door aspartaam, gelet op alles wat u ervan weet en van hebt gelezen?”.

Ik begrijp dat u geen arts bent , maar u hebt zich wel goed ingelezen en ik zou graag weten wat u ervan denkt.

Wat ik verder nog wilde weten: “Heeft u al wel eens een (klassieke)homeopaat bezocht om wellicht van de blijvende gevolgen van aspartaam-gebruik af te komen?”.

Ik hoop dat u mij een reactie wilt geven op bovenstaande en bedank u daarvoor alvast hartelijk.

Met vriendelijke groet
S. H.-F.

Antwoord

From: Ed Gunneweg
To: D. H.
Sent: Wednesday, May 12, 2004
Subject: Re: Mijn vraag over Aspartaam

Hallo S.,

Het is goed dat je gestopt bent met aspartaam. Eigenlijk zijn de bijverschijnselen alleen maar op te lossen als je echt helemaal met aspartaam zou stoppen. Maar ik weet dat dat vreselijk moeilijk is.

Wat betreft het dochtertje van die vriending van je, ik zou de ouders met veel klem willen aanraden alle aspartaam bij hun dochtertje te stoppen nu er misschien nog wat te redden is.

Aspartaam verhardt het synoviaal vocht in de gewrichten waardoor arthritis/reuma achtige klachten ontstaan. Zeker bij een zo jong kind is de hoeveelheid aspartaam al heel snel te veel. Je zou eens op de lijst met bijverschijnselen moeten kijken

www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php

welke van de klachten dat meisje heeft. De ouders zouden echt moeten besluiten om te stoppen met het geven van producten met aspartaam. Het is toch verschrikkelijk dat zo'n kind zulke zware medicijnen krijgt die zelf ook weer veel bijwerkingen hebben en dan ook nog operaties.

Wellicht dat na het stoppen met aspartaam de klachten langzaam maar zeker zullen verminderen. Schade die is aangericht door de operatie en de medicijnen zijn natuurlijk niet meer ongedaan te maken. Maar wellicht vermindert de ernst van de klachten die ze nu heeft op den duur.

Vergeet dan ook gelijk niet dat ze absoluut geen smaakversterkers mag hebben. Jaren geleden verbood de regering smaakversterkers voor baby's en jonge kinderen omdat het hersenoedeem veroorzaakte. Nu op dit moment komt het in bijna alle chips, zoutjes en kant en klare voedingsmiddelen voor zonder dat er toezicht op is door de regering.

Mochten er nog vragen zijn mail me dan gerust hoor.

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: L. J.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Monday, May 31, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

geen vraag; ik wil u gewoon bedanken voor de info op de website en voor het werk dat u daaraan doet. Ik ben opgehouden met kauwgum kauwen en het lijkt of ik al minder vergeetachtig ben geworden!

groeten,
L. P.

Antwoord

On 7-6-04
Ed Gunneweg wrote:

Hallo L.,

Bedankt voor je steun voor de website.

Geweldig dat je al merkt dat door geen kauwgom meer te gebruiken de vergeetachtigheid minder is geworden.

Kauwgom is inderdaad een van de slechtste manieren voor het gebruik van aspartaam. Het werkt eigenlijk net eender als het tabletje onder de tong voor een hartpatiënt. De werkzame stof gaat door het mondslijmvlies in seconden naar de hersenen.

Aspartaam kan daar dan zijn vernietigende werking uitoefenen.

Laat nog eens wat van je horen hoe het verder met je is gegaan.

Als je nog vragen hebt kun je me altijd mailen.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg

Antwoord van L.

From: L.
To: Ed Gunneweg
Sent: Tuesday, June 08, 2004
Subject: Re: Mijn vraag over Aspartaam

Hoi Ed,

bedankt voor je mail. wat goed dat je die persoonlijk beantwoordt, want je zal er wel veel krijgen. Ik heb inmiddels vrienden, kennissen enz. op de hoogte gesteld! En ik ga het ook aan mijn studenten vertellen. wat is nu het alternatief/ Ik gebruikte al Stevia/Stepa, maar bv suikervrije chocolade wordt gezoet met maltitol. Weet je wat daarover bekend is? op je site kon ik niet iets vinden erover.

Nogmaals dank en vriendelijke groet,
L.From: l.sr.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Thursday, June 17, 2004
Subject: aspartaam

Ik heb de website gezien en wil het volgende melden.
Mijn vrouw kreeg Supradyn Van (ROCHE) voorgeschreven.
Daar ze veel last heeft van angio-oedeem mag ze geen aspartaam hebben.
Wat blijkt nu: dat Supradine per tablet 35 mg aspartaam bevat.
Door het innemen hiervan kreeg ze verschillende verschijnselen
Hoofdpijn,slecht zien,pijn in de onderbuik,misselijkheid, oedeemverschijnselen op knelpunten van de kleding en verhoogde bloeddruk.

Met vriendelijke groet.
R. L.From: M. D.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Tuesday, April 06, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Goedendag, ik heb al een klein jaar last van mijn lever, varierend van een zeurend prikkelend gevoel bovenin de lever tot een pijnlijk zwaar gevoel lager in de lever. De lever is ook erg vet en vergroot (bleek uit echo's), ik liep hiervoor bij de huisarts en inmiddels bij de internist in het ijsselland ziekenhuis.

De artsen kunnen niks afwijkend vinden in het bloed of ontlasting, de leverfuncties zijn goed. Zei zeggen dat ik me geen zorgen moet maken en niks hoef te laten staan. Ik maak mij wel zorgen, want ik heb dat gevoel/pijn niet voor niets (lijkt mij). De dokteren hebben mij overigens nog nooit gewaarschuwd voor apartaam, ik had er wel eens over gehoord en zoek het nu voor het eerst op op internet.

Zouden mijn klachten door aspartaam consumptie veroorzaakt kunnen zijn (evt Steato Hepatitis)?

Ik gebruik vrij veel light producten. Ik ben sinds een week of 2 gestopt met cola light, maar heb nog geen verbetering ontdekt. Wel bemerkte ik vandaag dat er ook aspartaam in Vifit Optimel zit (ik was in de evronderstelling goed bezig te zijn door optimel te drinken)

Ik hoop van u te horen.

bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,
D. M.

Antwoord

Hallo D.,

Het feit dat je vrij veel light producten gebruikt kan er toe leiden dat je lever overbelast is. Het is het beste om de 60-dagen-geen-aspartaam-test te doen. Je vindt hier meer over op: www.aspartaam.nl/info/test.php Je hebt het artikel over "steato Hepatitis" al gelezen, waar uit je kunt opmaken dat aspartaam de lever behoorlijk kan beschadigen.

Stoppen met aspartaam is dan nog de enige mogelijkheid om de onzichtbare beschadiging van je lever een halt toe te roepen.

Misschien kun je ook eens op de lijst met bijverschijnselen kijken:

www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php

om te zien of je soms nog meer ziekteverschijnselen hebt, die je in eerste instantie niet met aspartaam in verband brengt.

Van artsen en dietisten kun je niet veel hulp verwachten, omdat die er zelf ook niet veel van (willen) weten.

Succes met het stoppen en laat nog eens horen hoe het met je gaat.

Je kunt me altijd mailen als je vragen hebt.

Kijk ook eens rond op het aspartaam forum

http://www.12forum.nl/forum/?ID=1292

en stel eventueel ook dáár je vragen.

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: de f.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Monday, April 05, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Goedenmorgen,

Mijn naam is M. W. en ben 34, Ik ben diabeet vanaf mijn 9de jaar. Ongeveer 3 weken geleden werd mij verteld over het grote probleem wat aspartaan met je lijf doet, dit was even schrikken . Ben meteen gestopt met het drinken ven de light producten en ben gaan lezen over hoe en wat. Probeer nu alternatieven te zoeken om zo min mogelijk tot geen aspartaan te gebruiken. Mijn vraag is kun je ontwennings verschijnselen krijgen door het resolute stoppen met aspartaan. heb deze vraag mijn huisarts gesteld alleen deze reageerde met " het zal wel een griepje zijn" Ik dronk veel light en dit over een periode van 20 jaar.Hoop dat U een antwoord voor mij heeft.

Met vriendelijke groeten
M.

Antwoord

Hallo M.,
Huisartsen en specialisten weten nauwelijks iets af van de problemen met aspartaam (helaas). Je kunt van aspartaam heel goed ontwenningsverschijnselen krijgen. Zeker als je zoals jij het bijna verplicht bent om te gebruiken (wat ik gewoon misdadig vind) en dat al 20 jaar lang.

Voor artikelen over ontwenning kun je kijken op de website:

www.aspartaam.nl/artikelen/ontwenning.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting2.php

Er is een zoetstof die goed ik voor diabetes patienten en dat is Stevia. Helaas heeft de regering en de EU dat verboden ten gunste van aspartaam.

Ik heb wel een internetadres over aspartaam dat is:

http://www.stepa.be/nederlands.php

Er staat ook een artikel op de website over Stevia,

www.aspartaam.nl/artikelen/stevia.php

maar het product dat ze verkopen vind ik zelf niet zo goed.

Dat van de Belgische website is van Dr. Geuns die al jaren strijdt om Stevia goed gekeurd te krijgen. Als je nog vragen hebt kun je me gerust mailen.

Sterkte met het stoppen. Bedenk ook dat MSG voor diabetespatienten niet goed is.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg

Antwoord M.

From: de f.
To: Ed Gunneweg
Sent: Tuesday, April 06, 2004
Subject: Re: Mijn vraag over Aspartaam

hai Ed,

Bedankt voor je mail terug heb er zeker wat aan en we zetten door. Wat is MSG? staat onder in je mail misschien raar dat ik het niet weet maar als ik het niet vraag weet ik het nog niet.

Als ik nog wat wil weten hoor je het.

Groeten m.

Antwoord

Hallo M.,
MSG (Mono Sodium Glutaminaat) is een smaakversterker E621 Het heeft een vergelijkbare werking op de hersenen als aspartaam. Een artikel dat over beide stoffen uitleg geeft kun je vinden op:

www.aspartaam.nl/artikelen/aspglut.php

Omdat het heel vaak in verborgen vorm voorkomt in voedingsmiddelen is er ook een lijst met namen waarin MSG vaak wordt verborgen

www.aspartaam.nl/artikelen/msg.php

Smaakversterkers komen voor in bijna alle kant en klare voedingsmiddelen zoals soepen, sauzen, aroma's zoals maggi bouillon(blokjes) en ook in alle snacks zoals ships en andere zoutjes.

Tevens bestaat er een tendens om groenten op het land al te bespuiten met MSG omdat het de groei zou bevorderen. Dit krijgen we dan ook binnen.

Verschijnselen lijken veel op die van aspartaam. Bv. hoofdpijn, oorsuizen enz.

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: I. K.
To: Ed Gunneweg
Sent: Tuesday, April 06, 2004

hallo ed,

... ik had vanmiddag een verjaardag we bleven eten niks aan de hand als toetje ijs met vruchten en slagroom lekker toch ? nou eerste hap dacht ik wel wat verdachts te proeven na de derde wist ik het zeker aspartaam,dus toen ik vroeg wat voor ijs ik at bleek het inderdaad zo te zijn 60% minder vet en met de vruchten en slagroom was het al dikmakend genoeg hadden ze gedacht. dus met de zomer in aantocht opgepast,want binnen een uur zat ik op de wc en nu uren later heb ik nog steeds ongemak.

groetjes,
i. k.

Antwoord

Hallo I.,

Bedankt voor de support.

Ja zo zie je maar weer. Weer door schade en schande wijs geworden. IJs staat er om bekend dat het heel vaak aspartaam bevat. Er zijn wel een paar ijssoorten waar ik geen last van heb bv. van Hertog, maar ook dat is natuurlijk heel persoonlijk. De producten die zeggen: "minder vet, minder suiker, suikervrij moet je in het vervolg maar wantrouwen want het is het niet waard om daar een dag beroerd van te zijn.

EdFrom: N. K.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Tuesday, April 06, 2004 Geachte meneer/mevrouw,

Mijn naam is N. K., ik ben 22 jaar en heb sinds ongeveer een half jaar een grote goedaardige tumor in mijn borst. Laatst had ik het idee dat ik nog een knobbeltje in dezelfde borst voel. Ik zal hiervoor binnenkort naar de dokter gaan. Ik weet niet precies wat aspartaam inhoud en waar het allemaal in kan zitten. Zou u mij hier misschien meer informatie over kunnen geven?

BVD en met vriendelijke groet,
N. K.

Antwoord

Hallo N.,

Op de website staat een artikel over goedaardige tumoren in de borst.

www.aspartaam.nl/artikelen/borsttumor.php

Misschien kun je hem het artikel laten lezen. Ik hoop dat de arts een luisterend oor heeft.

Mocht je nog vragen hebben kun je me altijd mailen.

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: "J. B."
To:
Sent: Wednesday, April 07, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Hallo Ed Gunneweg,

Met interesse heb ik de website doorgenomen. Er staat heel veel informatie op over het gebruik van Aspartaam en Glutaminaat. Beide stoffen worden op ingedientenvermeldingen genoemd. Maar zijn deze stoffen ook verbonden aan E-nummers?

Zelf merk ik dat ik heel erg aan het denken ben over gezonde voeding. Er zijn en worden teveel giffen gebruikt in en voor voeding. Als leek is het heel moeilijk om hier inzicht in te krijgen. Zodra ik een vraag stel aan het voedingscentrum of een vraag indien bij de website voeding.net krijg ik een ontkennend antwoord. Alle informatie is zo tegenstrijdig. Dat vind ik echt heel lastig.

Alvast bedankt voor de informatie,
Groet van J. B.

Antwoord

Hallo J.,

Aspartaam en glutaminaat hebben allebei een E-nummer. Aspartaam is E951 en glutaminaat is E621, E622 en E623.

Binnenkort zet ik informatie over verschillende zoetstoffen en smaakversterkers op de website, maar heb het nu even druk met de aanklachten in Californië tegen de grote aspartaam gebruikende firma's.

Van het voedingscentrum weet ik dat ze een onderdeel zijn van de Nederlandse regering. Dus je kan net echt zeggen dat ze "eerlijk over eten zijn". Ze worden in ieder geval gesponsord. En wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Eerlijke onafhankelijke informatie kun je dus niet verwachten helaas.

Ik hoop dat je in de informatie op de website hebt kunnen vinden waar je naar zocht.

Je kunt altijd vragen stellen.

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: j. b.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Thursday, April 08, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

heren,

Na een MRI scan van een uur kreeg ik erge hoofdpijn. Bij mijn zoektocht naar een verklaring voor m'n klachten kwam ik via de zoekopdracht "MRI hoofdpijn" op jullie site terecht.

ALS ik jullie moet geloven, dan snap ik niet waarom ik er pas zolaat achter ben gekomen dat aspartaam de DDT van nu is.

Bij mij is het zo dat ik tot twee jaar geleden light producten meed omdat ik de nasmaak als irritant ervaarde, maar er niet echt op lette of er aspartaam inzat of zo.

Maar omdat m'n gewicht begon toe te nemen, zijn we light producten gaan kopen.

Zelf drink ik aardig wat Cola Light (merk van de LIDL) en op m'n werk Coca Cola light en daar zit dus aspartaam in.

sinds augustus vorig jaar heb ik ernstig last van m'n spieren en gewrichten in handen benen en voeten, ook "slapen" m'n handen en voeten.

Hoofdpijnaanvallen had ik al langer, ook voor het grote light gebruik. De Hotdog-hoofdpijn heb ik al heel lang, maar heb daar nooit iets achter gezocht. Ik loop daarvoor in het zieken huis bij de reumatoloog en neuroloog, en tot nu toe hebben ze nog niet een afdoende reden gevonden. Gisteren heb ik een MRI onderzoek gehad.(uitslag pas de 19e)

stel dat het waar is dat aspartaam zo kankerverwekkend en toxisch is, waarom hoor je dan niet van rechtzaken????

In ieder geval drink en eet ik vanaf nu (in ieder geval tijdelijk) geen aspartaam bevattende producten meer.

Staat het altijd op de verpakking??

vriendelijke groet,
J. B.

Antwoord

Hallo J.,

Prima hoor dat je kritisch bent op de informatie die gegeven wordt.

Een MRI van een uur is zeker geen pretje en dat je daar hoofdpijn van krijgt kan ik me ook voorstellen. Maar het is erger dat je al weer een tijdje producten met aspartaam gebruikt.

Je kunt eens naar de ziekteverschijnselen kijken op:

www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php

Deze lijst is van de FDA en zijn klachten die bij deze instantie zijn gemeld. Op deze lijst staat hoofdpijn als nr. 1 en de meeste mensen ervaren na enige tijd gebruik van aspartaam deze klacht.

Wat je ook schrijft is dat je last hebt van spieren en gewrichten. Deze klacht staat op nummer 5 van diezelfde lijst. Aspartaam verhardt het synoviaalvocht in de gewrichten waardoor een soort rheumatische klachten worden ervaren. Heel pijnlijk. Doordat het echter geen rheumatische klachten zijn kan een rheumatoloog er niets mee helaas.

Het is natuurlijk mogelijk dat de hoofdpijnklachten die je al langer hebt door iets anders werd/wordt veroorzaakt, maar aspartaam doet daar zeker geen goed aan.

Aspartaam veroorzaakt heel veel klachten die echter met de huidige techniek (medische onderzoeken) niet zijn te achterhalen. Vandaar dat veel mensen na veel gedokter het etiket ("tussen de oren") krijgen opgeplakt en met medicijnen voor overspannenheid naar huis worden gestuurd.

Ik ben benieuwd naar de MRI uitslag. Ik denk dat je er niet al te veel van moet verwachten. Op zich zou dat natuurlijk niet slecht zijn, maar omdat je twijfelt aan de gegevens op de website is het misschien goed om je er dan verder in te verdiepen.

Degenen die het gebruik van de zoetstof ondersteunen zeggen dat de twee aminozuren phenylalanine en asparaginezuur die te zamen 90% van aspartaam vormen, een onschuldig en natuurlijk onderdeel vormen van ons dieet. Phenylalanine en asparaginezuur zijn aminozuren die normaal voorkomen in de voeding die we eten: ze kunnen echter alleen dan als natuurlijk en ongevaarlijk beschouwd worden bij gelijktijdig gebruik met andere aminozuren. Ze komen het centrale zenuwstelsel binnen in abnormaal hoge concentraties, waar ze als neurotransmitters werken en de zenuwcellen dusdanig stimuleren dat deze kunnen afsterven en het afsterven van de cellen veroorzaken. De giftige effecten van deze aminozuren, wanneer ze apart van andere aminozuren worden gebruikt, (dus zonder ons normale eten er omheen), kunnen hoofdpijn, geestelijke verwarring, evenwichtsproblemen en mogelijk ook epileptische insulten veroorzaken.

Veel zorgwekkender is de 10 procent aspartaam die als methanol (methylalcohol) in de bloedsomloop komt. Volgens richtlijnen die ook in Nederland gelden mag men niet meer dan 7,8 milligram per dag van deze gevaarlijke stof binnenkrijgen. Een liter met aspartaam gezoete frisdrank bevat ongeveer 56 milligram methylalcohol, of acht maal de limiet.

Het is goed dat je het op tijd te weten kwam. Aspartaam kan diabetes werkelijk bespoedigen. Het zorgt er voor dat het bloedsuiker oncontroleerbaar wordt, het vernietigt de optische zenuw en kan diabetici ertoe bewegen om diabetisch insult te krijgen. Het heeft ook een wisselwerking met insuline.

Aspartaam veroorzaakt geheugenverlies, het vernietigt zelfs het centrale zenuwstelsel en bootst MS na. Phenylalanine in aspartame verlaagd de hoeveelheid serotonine en vermindert de drempel voor epileptische insulten. De verminderde serotonine brengt stemmingsschommeling, depressies, angst enz. teweeg.

In Californië zijn er nu drie rechtzaken aangespannen tegen de grote aspartaam gebruikende fabrikanten van bekende light dranken. We wachten met spanning af hoe dat zal verlopen.

Hoor ik nog van je hoe de uitslagen zijn geweest?

Je kunt altijd vragen stellen.

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: W.
To: Ed Gunneweg
Sent: Thursday, April 08, 2004
Subject: Re: Programma aspartaam

Beste Ed,

wat ontzettend jammer om je berichtje te lezen over het afblazen van de uitzending. Natuurlijk heb ik jouw oproep gelezen en was ik meteen zeer geïnteresseerd, maar ik achtte mijzelf geen geschikt persoon om mijn ervaring te vertellen. Dit omdat ik MS heb en het dus onduidelijk is welke klachten door de aspartaam en welke door de MS werden veroorzaakt. Sinds ik geen aspartaam meer gebruik heb ik geen terugvallen meer gehad, waar ik erg blij mee ben. Maar de MS is zeker niet weg, op alle fronten moet ik blijven uitkijken.

Eerder heb ik je wel eens gemaild over het dr. M.-dieet, dat zeer goede resultaten geeft bij MS. Twee weken geleden ben ik naar een lezing geweest van dr. Maas, waar meer dan 60 MS-patiënten aanwezig waren. Tijdens de open dicussie heb ik verteld wat de gevaren van aspartaam zijn en hoe dit zelfs gezonde mensen kan schaden. Dr. Maas was erg onder de indruk, en gaat aspartaam als een 'verboden' voedingsmiddel aan haar dieet toevoegen. Dit zal te zien zijn op www.msdieetdokter..nl , een veelbezochte site. Dr. M. heeft zelf MS, is nu .. jaar en bewijst zelf haar dieet. Dus ik ben wel strijdbaar betreffende aspartaam, en had graag gehad dat mijn signalen duidelijk en op zichzelf staand waren, dan had ik graag meegewerkt aan het programma. Het is inderdaad een gemiste kans, dat betreur ik erg.

Hopelijk ben je niet al te zeer ontmoedigd, en besef je dat er werkelijk mensen geholpen zijn met de informatie die je hebt verschaft. Ik in ieder geval wel!

Hartelijke groeten,
T. W.

Antwoord

Hallo T.,

Wat geweldig dat je tijdens een lezing van Dr. M. gesproken hebt over aspartaam en dat Dr. M. dat opgenomen heeft in haar dieet als "verboden voedingsmiddel" Dat is echt positief nieuws. Er zijn zo ontzettend veel mensen waarvan artsen zeggen dat ze MS hebben maar dat later blijkt dat aspartaam daar de oorzaak van is en dat de klachten die ze hebben exact op die van MS lijken.

Eigenlijk was ik in het begin wel een beetje teleurgesteld, maar daar was ik toch wel snel overheen toen ik bericht kreeg dat in Amerika In drie verschillende gerechtshoven een aanklachten tegen de diverse fabrikanten was ingediend die aspartaam in hun producten gebruiken. Zoals de verschillende Light dranken.

Zal het in Nederland met de huidige regering dan nog niet verboden worden, er worden door de website toch wel heel veel mensen gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van het gebruik van aspartaam.

Bedankt voor support

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: f. en r.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Tuesday, April 13, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

L.S.,

Heb heel erg veel aspartaam gebruikt, heb nu poly-neuropathie, zou er verband tussen kunnen bestaan? Heb wel eens iets op internet erover gelezen, maar weet niet meer welke site.

Groetjes
R. F.

Antwoord

Hallo R.,

Er kan inderdaad een verband bestaan met de ziekte poly-neuropathie en aspartaam.

Kijk voor meer informatie maar op de website

http://www.vsn.nl/spierziekten/diagnose.php?diagnose_id=12

daar kun je misschien meer over de ziekte te weten komen.

Aangezien aspartaam het centrale zenuwstelsel vernietigt en CIAP (Chronische idiopathische axonale polyneuropathie) een aandoening van de zenuwen is kan hier heel goed een verband tussen zijn.

Gebruik je nu nog steeds aspartaam of ben je helemaal gestopt met de zoetstof.

Als je nog steeds aspartaam gebruikt moet je echt direct er mee stoppen want het verergert alleen maar de klachten. Let goed op de etiketten en gebruik absoluut geen aspartaam en ook geen smaakversterkers meer. Want smaakversterkers verergeren vaak ook deze klachten.

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: G. V.
To: 'Ed Gunneweg'
Sent: Thursday, April 15, 2004
Subject: RE: Phenylalanine

Hello Ed,

Ik heb je enkele maanden geleden moeten lastigvallen door mijn problemen met aspartaam. Nu contacteer ik u spijtig genoeg opnieuw. Sinds februari gebruik ik geen producten meer waar ik zeker van ben dat ze aspartaam bevatten (waar het maw opstaat (aspartaam of fenylalanine en E951 dacht ik)).

De laatste dagen zijn al de symptomen plots terug. Duizeligheid, hoofdpijn, evenwichtsproblemen, gezichtsverlies... en ik kan de oorzaak niet vinden.

Ik las in een reactie van een bezoeker op uw site dat je schreef dat er in sinas meer aspartaam zit dan in cola. Wat is sinas? Sinaasappelsap? Want dat drink ik wel, hoewel er niets opstaat ivm aspartaam. Ook eet ik elke dag Kellog’s, maar Kellogg’s hebben me al via mail beloofd geen aspartaam te gebruiken. Ik drink ook veel spuitwater, van Vichy, met veel sodium. Kan dat een oorzaak zijn?

Alvast bedankt voor uw hulp. Mijn grootste probleem is dus, zit er in sinaasappelsap aspartaam?

Met vriendelijke groet,
G. V.

Antwoord

From: Ed Gunneweg
Sent: maandag 16 februari 2004
To: G. V.
Subject: Phenylalanine

Hallo G.,

De verkoper zal uiteraard jou willen overtuigen van de kwaliteit van. Dat een familielid, professor in de biologie en toxische stoffen deze uitspraak bevestigd vind ik eigenlijk jammer, want ik wil geen familie ruzie op mijn geweten hebben.

Maar kijk maar een naar het artikel van Dr. Jim Bowen over geïsoleerde aminozuren.

www.aspartaam.nl/artikelen/aminozuur.php

Dan zijn er ook nog de boeken van Dr. Blaylock en Dr. Roberts die in hun boeken hun zorg uitspreken over het gebruik van geïsoleerde aminozuren.

Het probleem met phenylalanine is juist dat het uit de context van het eiwit is gehaald waar het in eerste instantie toe behoorde.

Maar als jouw familielid het tegendeel beweert, wie ben ik dan dat ik dat kan tegenspreken. Maar ik vind de artsen die ik genoemd heb voor mij voldoende vertrouwenwekkkend.

Wat zou ik het geweldig vinden als de professor in de biologie en toxische stoffen mij kon overtuigen dat het niet gevaarlijk was.

Heb je nog naar de website over acesulfaam-k gekeken?

Sterkte

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: E. +A.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Sunday, April 18, 2004
Subject: Mijn eigen verhaal

Beste Ed,

Ons is het gelukt mijn ouders en enige vrienden te overtuigen van de Aspartaamziekte, en het vervangende zoetmiddel Stevia te gebruiken. Nu heeft men de import van dit middel verboden, vanwege ???????. Dit middel wordt gewoon in België in de supermarkt verkocht, en in Japan heeft Stevia 40% v/d suikermarkt overgenomen. Dus is iedereen maar weer aan de suiker begonnen.

Wij vinden het oneerlijk dat dit middel niet in Nederland wordt onderzocht. Het is afkomstig van het Honingkruid, een plant uit Zuid- Amerika. Maar ja, o.a. DSM en onze regering verdienen meer aan Aspartaam dan aan een honingkruidje in Zuid-Amerika. Ze vergeten alleen al die ziektekosten van de mensen die lijden aan de Aspartaam-ziekte.

Ga zo door met je website, wij vinden het fantastisch en geven het adres nog steeds door aan iedereen die we kennen.

E. en A.

Antwoord

Hallo E. en A.,

Ik heb net een email beantwoord van iemand die er geen geloof aan hecht. En jammer genoeg voor die mensen bestaat dan ook.

Maar gelukkig heb je je ouders kunnen overtuigen. Stevia is in Nederland verboden ten gunste van aspartaam. Ik kan niet anders constateren.

Je hebt volkomen gelijk als je schrijft dat het een kwestie van geld is. En het zal nog wel een tijdje duren voordat men er van overtuigd is dat aspartaam nog slechter is dan roken. En dat heeft ook meer dan 20 jaar geduurd voordat men dat wilde toegeven. Wat te denken van asbest. Dat heeft toch ook tientallen jaren geduurd.

Maar ik ben blij dat je het aan zoveel mensen wilt doorgeven iedereen die het niet meer gebruikt zal uiteindelijk beter af zijn wat zijn gezondheid betreft.

Als aspartaam verboden zou worden zou dat waarschijnlijk een heleboel geld aan verspilde gezondheidszorg opleveren

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: M. S.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Wednesday, April 21, 2004
Subject: RE: Programma aspartaam

Beste Ed,

Helaas ben ik weer aan de Pepsi Max begonnen maar ongeveer 1 glas per dag, het is toch een soort verslaving... vandaar dat ik niet heb gereageerd op jouw reactie of ik wilde deelnemen aan een tv-programma, jammer dat er maar weinig aanmelding zijn geweest....

Sorry.....

M.

Antwoord

Hallo M.,

Dat je niet gereageerd hebt vind ik niet vervelend hoor. Ik vind het wel jammer dat de EO of welke andere omroep het probleem aspartaam niet durven aan te pakken. Tot die tijd probeer ik maar zoveel mogelijk mensen te waarschuwen.

Wat jammer dat je nou weer aan de Light drank zit. Het is inderdaad een verslaving en niet een soort verslaving. Je zult denk ik al wel de artikelen over ontwenning en ontgifting op de website hebben gelezen. Daar staat een heleboel in over de verslaving en waardoor dat ontstaat.

www.aspartaam.nl/artikelen/ontwenning.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting2.php

Heb je al eens op de lijst met ziekteverschijnselen gekeken of er niet dingen zijn die je waarschijnlijk door het aspartaam gebruik oploopt? Je kunt waarschijnlijk goed bijhouden of en zoja welke verschijnselen je nu weer krijgt door aspartaam.

www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php

Kijk bv of je vaker hoofdpijn hebt dan normaal en als dat zo is probeer dat opnieuw om te stoppen. Aspartaam doet een heleboel vervelende dingen met je hersenen en je lichaam.

Je kunt ook een reactie plaatsen op het forum, wellicht krijg je dan van andere "verslaafden" goede raad.

http://www.12forum.nl/forum/?ID=1292

Link naar het aspartaam forum, misschien tot ziens.

Het beste en toch veel sterkte als je weer wilt gaan stoppen.

Met vriendelijke groet
Ed GunnewegFrom: l. k. r.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Sunday, May 23, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

hallo beste mensen,

Als ik dit allemaal lees over aspertaam, zou ik haast gaan denken dat het slechter is dan roken.

Twee vraagjes: Wanneer loop je gevaar, bij gebruik van............zoetjes per dag? Waarom wordt er zoveel bekendheid gegeven dat roken ZO SLECHT is en, waarom Niet van aspertaam????

Ik gebruik al jaren ongeveer 7 zoetjes, hooguit 10 zoetjes per dag, loop ik dan al gevaar??

Bij bijna elke dieet adviseren ze zoetstof te gebruiken ipv suiker. Wel zoetstof kan geen schade aan richten??

Ik hoop dat ik antwoord krijg op mijn vragen, zodat ik misschien maatregelen kan treffen!

Alvast bedankt

Groetjes
L. K. R.

Antwoord

Hallo L.,

Je zou wel eens gelijk kunnen hebben dat aspartaam slechter voor de gezondheid is dan roken.

Aspartaam bevat 10% methylalcohol dat in het lichaam wordt omgezet in formaline en mierenzuur.

Formaline is een zenuwgif en zorgt voor allerlei heel vervelende gezondheidsklachten. Jaren geleden werd er ook nooit zo uitgebreid gesproken over roken. Maar nu staat er op ieder pakje dat roken slecht voor de gezondheid is. Aspartaam is door de EU een goedgekeurde zoetstof, vandaar dat er geen maatregelen tegen genomen worden.

Je zou eens op de lijst van de FDA moeten kijken of je soms een of meerdere van de gezondheidsklachten bij jezelf herkent. Kijk maar op

www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php

Het zou voor je gezondheid veel beter zijn als je met de 10 zoetjes per dag zou stoppen. Want zoetjes worden in warme dranken gebruikt en dan wordt de giftige stof nog sneller afgebroken en in het lichaam opgenomen.

Geen enkele kunstmatige zoetstof is geheel zonder gevaar. Alleen de zoetstof Stevia is goed. Maar dat is nou juist de zoetstof die ten gunste van aspartaam is verboden in de EU. Soms is het nog hier of daar te verkrijgen.

www.aspartaam.nl/artikelen/stevia.php

http://www.stepa.be/nederlands.php

Stevia is op dit adres verkrijgbaar. Email adres is naar Christine Vergauwen christine@stepa.be
Het is echter niet echt goedkoop i.v.m. de verzendkosten.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg
pijl naar boven
Naar boven

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!