Vragen en verhalen helpen andere aspartaam gebruikers

Bewerking: Ed Gunneweg

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27 


Vragen en eigen verhalen van aspartaam slachtoffers
(21)


Zorg dat anderen ook uw verhaal kunnen lezen


 
    Volgende   > > > Homepage   > > >

From: I. D.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Tuesday, June 01, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Hallo,

Hier een vraag van een ongerust iemand.
Sinds vorige week ben ik heel erg duizelig en heb last van mijn evenwicht. Ook heb ik last van een zenuw in de arm die vast zit. Volgens de huisarts is het stress en moet ik rust houden. Ik kan me dit goed voorstellen, want ik ben de laatste maanden heel erg gespannen (werkdruk). Op uw side lees ik de verschillende klachten die je kunt hebben door het gebruik van aspartaam, Deze klachten lijken echter ook veel op de klachten die bij stress horen.

Ik gebruik altijd zoetjes maar verder gebruik ik geen light producten of kauwgom. Al 5 jaar heb ik regelmatig erg veel last van haaruitval, En sinds 2 jaar last van mijn gewrichten in de handen. Ook vermoeidheid en concentratieproblemen spelen een grote rol in mijn leven. Hoe kan ik weten waar mijn klachten vandaan komen?

Met vriendelijke groet
I.

Antwoord

Hallo I.,

Kijk maar eens op www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php daar staan de ziekteverschijnselen die door aspartaam veroorzaakt kunnen worden.

Evenwichtstoornis (draaiduizeligheid) komt veelvuldig voor na langdurig gebruik van aspartaam.

Neurologische klachten staan op nummer 11 op die lijst.

Het zou voor je gezondheid veel beter zijn als je met de zoetjes zou stoppen. Want zoetjes worden in warme dranken gebruikt en dan wordt de giftige stof nog sneller afgebroken en in het lichaam opgenomen.

Het klopt dat veel van de klachten door aspartaam met stress te maken hebben. Dat komt omdat het de serotonine in de hersenen vermindert, waardoor er stemmingsveranderingen ontstaan die ook veel op overspannenheid lijken.

Haaruitval zou kunnen omdat de methylalcohol uit aspartaam wordt omgezet in formaline, dat de haarwortels zou kunnen beschadigen, maar daar heb ik geen verdere informatie over.

Klachten met gewrichten zijn wel heel erg bekend. Aspartaam verhard het synoviaal vocht in de gewrichten (het smeermiddel) waardoor arthritisachtige klachten ontstaan.

Het beste is om de 60-dagen-geen-aspartaam-test te doen en dan na twee maanden bekijken welke van de verschijnselen verminderen of zijn verdwenen.

Misschien kan je dan op de hoogte houden van de veranderingen.

Veel sterkte met stoppen en je kan me natuurlijk altijd mailen met vragen.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg



From: B. P.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Tuesday, June 01, 2004
Subject: vraag mbt zoetstoffen

Geachte heer/mevrouw,

Bvd!
B. P.

Antwoord

Geachte heer/mevrouw,

Geen enkele kunstmatige zoetstof is geheel zonder gevaar. Alleen de zoetstof Stevia is goed. Maar dat is nu juist de zoetstof die ten gunste van aspartaam is verboden in de EU. Soms is het nog hier of daar te verkrijgen. www.aspartaam.nl/artikelen/stevia.php

http://www.stepa.be/nederlands.php

Stevia is op dit adres verkrijgbaar. Email adres is naar Christine Vergauwen christine@stepa.be Het is echter niet echt goedkoop i.v.m. de verzendkosten.

Saccharine schijnt ooit verdacht te zijn van het veroorzaken van blaaskanker. Ik heb twee links over saccharine om dat zelf te onderzoeken. www.saccharin.org/ website over sacharine.

www.saccharin.org/backgrounder.php achtergronden van sacharine.

Aspartaam bevat inderdaad fenylalanine dat een schadelijke werking kan hebben op de hersenen.

Veel zorgwekkender is de 10 procent aspartaam die als methanol (methylalcohol) in de bloedsomloop komt. Volgens richtlijnen die ook in Nederland gelden mag men niet meer dan 7,8 milligram per dag van deze gevaarlijke stof binnenkrijgen. Een liter met aspartaam gezoete frisdrank bevat ongeveer 56 milligram methylalcohol, of acht maal de limiet.

Mehtylalcohol wordt in het lichaam omgezet in formaline/mierenzuur.

Formaline is een zenuwgif en zorgt voor allerlei heel vervelende gezondheidsklachten.

Ik kan me voorstellen dat u suiker ook als een vergif ziet en als een ramp voor het bloedsuiker. Het bevat enkel lege caloriën en is geraffineerd, d.w.z. ontdaan van alle nog nuttige stoffen.

Maar suiker is toch niet te vergelijken met een zoetstof waaraan methylacohol is toegevoegd?

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg



From: j. b.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Tuesday, June 01, 2004
Subject: aspartaam en allergie

Geachte,

Wij zijn per toeval op het aspartaam-forum beland...Mijn vrouw heeft sinds geruime tijd last van (?) allergische reacties.Nu uit zich dat voornamelijk door netelroos.Gezien een voorgeschiedenis met anafylactische shocks....een niets opleverende reeks onderzoeken in UZ Gasthuisberg in Leuven (B) en terug een -voortdurend afwachten van een mogelijke reactie-...stelde de vraag zich of het gebruik van 2 blikken cola-light en 'n 3-tal ricola-snoepjes(beide dus met aspartaam)mogelijk netelroos kunnen veroorzaken?

Daar mijn vrouw slechts sinds kort dagelijks gebruik maakt van cola light (werd door homeopaat geadviseerd in het kader van een yin-yang-vermageringsdieet) en zij vroeger ook al met netelroos reageerde op (?) voedingswaren is de link aspartaam-netelroos voor ons nog niet echt duidelijk.

Kunt u ons per mail (forumregistratie momenteel onmogelijk door computerfout)laten weten of iemand anders ooit de link legde aspartaam-allergie....en zijn er dan nog bevriende boosdoeners die mijn vrouw moet in 't oog houden?

Wij zouden u zeer dankbaar zijn voor een mogelijke reactie.

Vriendelijke groeten
J. en M. B.

Antwoord

Hallo J. en M.,

De formaline die ontstaat uit de 10% methylalcohol in aspartaam veroorzaakt een meervoudige overgevoeligheid. Daardoor ontstaan allerlei allergische reacties. Netelroos wordt inderdaad veroorzaakt door aspartaam.

Je zou eens op de lijst van de FDA moeten kijken of je soms een of meerdere van de gezondheidsklachten bij jezelf herkent. Kijk maar op:

www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php

daar staat netelroos op nummer 14 van meestvoorkomende ziekteverschijnselen.

De ziekteverschijnselen die veroorzaakt worden door aspartaam zijn door geen enkel onderzoek te ontdekken. Meestal krijgt men na verloop van tijd van de arts te horen dat het tussen de oren zit en krijgt men psychofarmaca voorgeschreven.

Een homeopaat zou toch beter moeten weten. Als ik u was zou ik naar iemand die zo slecht voorgelicht is nooit meer teruggaan. Hoe kan iemand nou aspartaam voorschrijven.

Ik zou u ook zeker aanraden om ook geen smaakversterkers te gebruiken. Omdat deze bij een meervoudige overgevoeligheid ook veel klachten kunnen veroorzaken.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg



From: L. J.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Monday, May 31, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

geen vraag; ik wil u gewoon bedanken voor de info op de website en voor het werk dat u daaraan doet. Ik ben opgehouden met kauwgum kauwen en het lijkt of ik al minder vergeetachtig ben geworden!

groeten,

L. P.

Antwoord

Hallo L.,

Bedankt voor je steun voor de website.

Geweldig dat je al merkt dat door geen kauwgom meer te gebruiken de vergeetachtigheid minder is geworden.

Kauwgom is inderdaad een van de slechtste manieren voor het gebruik van aspartaam. Het werkt eigenlijk net eender als het tabletje onder de tong voor een hartpatiënt. De werkzame stof gaat door het mondslijmvlies in seconden naar de hersenen.

Aspartaam kan daar dan zijn vernietigende werking uitoefenen.

Laat nog eens wat van je horen hoe het verder met je is gegaan.

Als je nog vragen hebt kun je me altijd mailen.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg



From: H.M.R.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Saturday, June 19, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Ik heb op uw site het artikel gelezen over fibromyalgie. Ik gebruik geen aspartaam en geen msn ,mijn zoon ook niet in het verleden ook niet en toch hebben wij ernstige fibromyalgie.

Ik het artikel gaat het om 4 personen die gevolgd zijn. Het is een slecht onderzoek alleen al daarom. Hoe is die fibro bij die mensen gediagnostiseerd ? Pas alsjeblieft op met dat soort onderzoeken. En stel ook de vraag hoe onafhankelijk zijn deze onderzoeken.

MV GR
HM R.

Antwoord

Hallo H.

Hartelijk dank voor uw reactie.

Ik kan me voorstellen dat u onvoorbereid op de website www.aspartaam.nl terecht bent gekomen na het intypen van een zoekopdracht naar fibromyalgie.

Ik kan me voorstellen dat u omdat u noch uw zoon aspartaam of MSG gebruikt door dit artikel op een verkeerd spoor bent gezet.

Het is echter bekend dat door het gebruik van de genoemde stoffen bij mensen regelmatig de diagnose fibromylagie wordt gesteld, wat dan waarschijnlijk geen goede diagnose is maar wel de verschijnselen vertonen van een ernstige fibromyalgie.

Dat wil dus niet zeggen dat een eenduidige diagnose fibromyalgie ook te maken heeft met de stoffen aspartaam en MSG. Het is echter wel zo dat zodra u deze stoffen zou gaan gebruiken uw verschijnselen waarschijnlijk zouden verergeren.

Het artikel is door een aantal wetenschapper geschreven en is te vinden in: De Annalen van de Pharmacotherapy: Volume 35. Nr.6, de blz. 702-706. Verlichting van de fibromialgie symptomen na het beëindiging van een dieet met excitotoxinen.

Jerry D Smith,
Chris M Terpening,
Siegfried Schmidt, en
John G Gums

Tevens wil ik u wijzen op de uitgebreide lijst met referenties die bij het artikel is gevoegd.

Nogmaals het gaat in dit artikel over patiënten die fibromyalgie hebben EN aspartaam of MSG gebruiken.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg



From: P. ten C.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Monday, July 19, 2004
Subject: aspartaam

Beste Ed Gunneweg,

Heel toevallig liep ik bij Google aan tegen het woord Aspartaam. Wat een ontdekking!! Ik heb ca. 15 jaar Candarel gebruikt, ongeveer 10 à 12 per dag en stoffen waarvan je niet weet of het er in zat.

Ik kijk nu steeds op de etiketten, maar het zijn erge kleine letters. Ik slikte ook al lang Vit.C1000 van DA. En ontdekte dat daar in zat: hydroxypropylmethylcellulose.

Belde naar de fabriek in Zwolle. Ene Hester gaf toe dat er in hun tabletten Aspartaam zat. Nou dan neemt u ze toch van Roter, zei ze toen. Waarop ik: Maar dan gaan jullie wel door met een groot deel Nederlanders ziekten te bezorgen. Waarop ze wat smalend deed.

Ook een medicijn van de huisarts bevatte ASP. zag ik bij u. Hij gaf het om te laxeren.

Naar Brinta heb ik ook gebeld om zekerheid te hebben en naar de Kingpepermunt fabriek gemaild. Kreeg een heel aardige mail terug van de Bottemafabriek.

Ik kocht zaterdag in de drogisterij een product voor de lever, Vital Green Chlorella. Thuis ontdekte ik dat er Asparaginezuur in zat. Kon het vanmiddag ruilen en kocht toen Panadol, wat ik zo nu en dan gebruik. Thuis lees ik de bijsluiter en daar zit ook dat lange woord, zie boven in. Maar toch geloof ik dat dat niet kwaad kan . Het is een geleermiddel of zoiets. In wat voor wereld leven we, dat apothekers en drogisten je ziekmakende middelen in de hand stoppen?

Ik zal eerst eens vertellen wat ik voor klachten heb. Veel van de door u genoemde. Polyneuropathie in de voeten al heel lang. Een paar jaar terug kreeg ik een raar en doof gevoel in mijn vingers.Naar! Van de polyneuropathie zeide de neurologen: Niets aan te doen. Aangezichtspijn regelmatig. In de wang weggewerkt door een pijnarts onder narcose. Dat hielp, maar toen kwam het in de helft van de linkerlip (de andere helft is na gevallen te zijn doof) en dat was niet weg te krijgen na een operatietje. Het heet a-technische aangezichtspijn.

Verder heb ik duizelingen, evenwicht verstoord, jeuk, geheugenverlies, maar dat is voor ouderen heel normaal (ben 88 jaar) en heel veel last van een droge mond. In 1998 kreeg ik een varkensaortaklep en die zou 15 jaar meegaan maar ging na 2 jaar al schrompelen. Een 2de operatie werd afgeraden. De duizelingen kwamen niet door de klep, inmiddels heb ik een 2de die is gaan lekken. Ik ben nu 6 weken bezig zonder zoetjes (door de W.C. gespoeld). Nu gebruik ik rietsuiker dus met vitamines.

Ik woog het grootste deel van mijn leven altijd 60 Kilo. Was vorig jaar 5 Kilo afgevallen. Huisarts constateerde een beetje suiker. Onlangs zei echter een internist, dat ze geen suiker in mijn bloed had gevonden.

Wat ik niet begrijp, is: dat de mensen die door Aspartaam allerlei kwalen hebben gekregen en dan stoppen gedurende enkele maanden en dan die ziektes zo maar kwijt zijn, zonder behandeling.

Ik heb gemerkt dat ik beter slaap en inslaap. Verder nog niets, na 6 weken. Je weet niet wat je nog kunt eten. De pakjes Unox soep laat ik dus maar staan of gooi ze weg. Ik denk dat je wel aanleg voor al die ziektes moet hebben, anders waren er geen gezonde mensen meer in Nederland en elders. Het blad Gezondheidnieuws gaat in het septembernummer een artikel wijden aan Aspartaam Ziezo, ik ben het kwijt. Het is wel een ontdekking geweest. Iedereen kijkt me wat vreemd aan als ik er over vertel. En ik wil de laatste poosjes van mijn leven graag wat van de narigheid af zijn.

U dank voor uw aandacht en ik groet u heel hartelijk,
P. ten C.

Antwoord

Hallo P. ten C.

In eerste instantie bedankt voor uw lange en uitgebreide email. U gebruikt inderdaad al heel lang aspartaam zonder dat het gevaar er van bekend was. Veel van de klachten die u opnoemt zullen voor het grootste gedeelte afkomstig zijn van het gebruik van aspartaam.

Maar ja, het is een door de EU en de Nederlandse regering goedgekeurde zoetstof dus mag iedere fabrikant ons zomaar vergiftigen. Het zal waarschijnlijk nog wel een langdurig proces zijn om er ook maar iets aan te kunnen doen. Vandaar dat ik de website heb opgezet, alleen om mensen die met hun klachten geen gehoor vinden te waarschuwen.

Voor methylcellulose is niet iedereen overgevoelig, maar wanneer iemand voor allerlei chemische stoffen overgevoelig geworden is door het gebruik van aspartaam heeft deze stof wel invloed op het lichaam.

Het blijft een probleem om aspartaam te vermijden, omdat het in zo ontzettend veel producten voorkomt. Het is absoluut niet te controleren hoeveel iemand van deze zoetstof binnen krijgt.

Aspartaam is een zenuwgif dat het centraal zenuwstelsel beschadigd, waardoor veel klachten die u opnoemt kunnen ontstaan. U zegt dat het voor ouderen zeer normaal is dat iemand geheugenverlies krijgt. Maar het is toch wel erg als dat door het gebruik van aspartaam erger wordt. Alle klachten die mensen hebben zijn eigenlijk wel (een beetje) normaal. Wanneer men echter naar een specialist of arts gaat is er voor de klachten geen oorzaak te vinden en gaat men er snel toe over om te zeggen dat het tussen de oren zit. Dat is gemakkelijk want dan is het tenslotte de schuld van de patiënt en niet de onkunde van de arts.

Het is heel goed dat u al zes weken lang geen aspartaam meer gebruikt. Maar u moet wel bedenken dat de klachten die u heeft na zo lang aspartaam gebruik niet een twee drie zonder restverschijnselen zullen verdwijnen.

Als iemand die nog maar betrekkelijk korte tijd aspartaam gebruikt stopt dan zullen zijn klachten ook meestal verminderen of verdwijnen.

U zult ook veel profijt hebben als u geen smaakversterkers meer zou gebruiken. Deze komen voor in bijna alle kant en klare producten. Dus ook in de door u genoemde Unox soepen. Smaakversterkers hebben een vergelijkbare werking op de hersenen als aspartaam en iemand kan er ook overgevoelig voor zijn geworden.

Ik geloof wel dat de duizelingen, evenwicht verstoord, jeuk, en geheugenverlies na enige tijd zeker zullen verbeteren of verdwijnen.

U zegt dat je aanleg voor al die ziektes moet hebben, maar dat is iets dat niet helemaal klopt. Als je aanleg voor een bepaalde ziekte hebt zal die veel sneller tot uiting komen en verergeren door het gebruik van aspartaam. Maar ook mensen zonder die aanleg worden ziek. Ga maar eens na hoe ongelofelijk veel mensen ziek zijn en niet weten waardoor.

Ik wens u veel succes met het stoppen, maar verwacht niet dat al uw klachten van de een op de andere dag geheel zullen verdwijnen. Maar het zal uw gezondheid zeker verbeteren.



From: R. P.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Thursday, July 22, 2004
Subject: Wat is het??

Hallo Ed,

Bedankt voor je reactie op mijn reactie omtrent Aspartaam. Maar wat is het nu precies? Dat het een smaakversterker c.q. vervanger voor suiker is en 200 keer sterker dan suiker is, ben ik wijsgeworden van je site maar daar houdt het in principe mee op. Dat het ook voor diabeten/suikerpatiënten schadelijk kan zijn (ik heb je site doorgegeven aan een vriendin van me wier 12-jarige dochter suikerpatiënt is; wellicht een van de lastigste leeftijdsgroepen om suikerpatiënt te zijn, lijkt me), weet ik nu ook.

Geloof het of niet, maar het was louter toeval dat ik op jouw site terechtkwam. Ik had het woord bij Google ingetypt, omdat ik wilde weten wat die Latijnse benamingen (precies) betekenen en wat het (precies) inhoud maar ik ben via jouw site te weten gekomen dat het toch best wel een schadelijk product is.

Wat was destijds jouw motivatie om in het verweer te komen omtrent dit product? En waarom doet de overheid of de EU er niets tegen? Zij pleiten beiden voor onbespoten groenten en fruit (om maar een voorbeeld te geven), maar dit spul wordt gewoon gedoogd. Het lijkt me stug dat men niet op de hoogte is van de bijwerkingen die het product heeft.

Zelf ben ik al ruim 20 jaar suikerarm, maar zo nu en dan heeft een mens gewoon bepaalde suikers nodig. Niet in grote getalen, want het lichaam geeft zélf aan wanneer het daar behoefte aan heeft. Althans, dat is mijn ervaring. Kortom: Ik zélf gebruik suiker dus zéér minimaal, dus het lijkt me dat het opzich niet schadelijk is om letterlijk eens in de zoveel tijd een product als Aspartaam te gebruiken. Het lijkt me eerder dat dit 'goedje' pas een negatieve uitwerking heeft, wanneer het dagelijks en/of met grote hoeveelheden geconsumeerd wordt. Dat was hetzelfde met mijn koffieverslaving: Ik dronk tot voor 2 jaar terug letterlijk méér dan 20 bekers koffie (zwart, zonder suiker) per dag. Bijna een maagzweer nabij, zei mijn huisarts dat ik dit toch écht moest gaan minderen. Ik het het teruggebracht tot maximaal 10 bekers per dag, waarvan er 2 met gekookte melk.

Ik weet haast zeker dat je hierop zult reageren en daar bedank ik je dan ook bij voorbaat voor.

Veel groetjes,
R.

Antwoord

Hallo R.,

Aspartaam is in eerste instantie een kunstmatige zoetstof. Het wordt verder in allerlei producten ook verwerkt als smaakversterker, vooral in kauwgom, omdat het de smaak langer vasthoud.

Het is erg goed dat je anderen waarschuwt voor de gevaren van aspartaam. Zeker een meisje van 12 jaar dat suikerpatiënt is zou als ze niet gewaarschuwd wordt veel producten met aspartaam gebruiken, omdat dat tenslotte door de diabetesvereniging wordt aanbevolen. Het is zeker moeilijk om op 12 jarige leeftijd al geen suiker meer te mogen gebruiken en dan ook nog een probleem te krijgen met aspartaam. Maar ik denk dat haar meoder moet bedenken dat gezondheid op latere leeftijd toch ook heel belangrijk is.

Veel mensen komen (gelukkig) toevallig op de website en kunnen zodoende anderen weer waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van aspartaam en smaakversterkers (MSG).

Ik heb zelf veel klachten als ik aspartaam gebruik, omdat ik overgevoelig geworden ben (door aspartaam) voor talloze chemische producten. Onze voeding bevat talloze stoffen om overgevoelig voor te zijn en aspartaam zorgt er voor dat het immuunsysteem wordt beschadigd.

De EU en de overheid doen niets omdat het een door de EU goedgekeurde zoetstof is. Op de website staat een artikel wat de reden is dat het nog steeds mag worden gebruikt www.aspartaam.nl/artikelen/who.php

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg



From: "j."
To: "Ed Gunneweg"
Sent: Thursday, July 22, 2004
Subject: Re: Glucosestroop

Hoi Ed,

Bedankt voor je reactie. Ik heb zelf "alleen maar" last van cola light (buikkrampen). Voor mij is het dus niet een kwestie van uitproberen.

Ik ben op jouw pagina terechtgekomen door www.adhd.pagina.nl. Hierop stond een bericht over Ritalin en daarin stond ook een stukje over aspartaam en dat men verwacht dat dit produkt in de toekomst een van de grootste schandalen zal blijken te zijn.

Omdat ik zelf al last had van de cola light, ben ik mijn zoektocht begonnen. Maar ook omdat mijn oudste zoon (8) veel last heeft van wat lijkt op add.

Zodoende wil ik dus proberen apartaam zoveel mogelijk uit de voeding te mijden.

Ik heb reeds een aantal fabrikanten gebeld, waaronder die van "Heinz ketchup" (een gewilde saus bij mijn kinderen). Toch leek het wel dat men niet begreep wat ik bedoelde. Glucosestroop is volgens hen gewoon glucosestroop en op mijn vraag of er aspartaam in zat, kreeg ik een ontkennend antwoord.

Is glucosestroop een verzamelnaam voor suikervervangende produkten of zo? Als ik dat weet kan ik wellicht wat gerichtere vragen stellen aan de fabrikanten.

Van "Katja" krijg ik nog antwoord of hun produkten wel of geen apartaam bevatten. Ook heb ik Unox (cup-a-soup) om uitleg gevraagd. Als ik hierover meer weet zal ik het je laten weten. Wellicht iets om de lijst mee aan te vullen.

Verder is mijn zoon onder behandeling van een kinesiologe. Ik zal haar ook eens vragen naar dit onderwerp. Volgens mij kan zij "intoleranties" nl. testen.

Hartelijk dank voor je snelle antwoord. Ik zou overigens graag eens op de pagina posten, maar hoe zet ik er een berichtje op?

Groetjes,
L.

Antwoord

Hallo L.,

Fabrikanten zijn vaak glucosestroop gaan gebruiken om geen "aspartaam" op hun product te hoeven vermelden.

Het zal dan ook regelmatig voorkomen dat dit ingrediënt veilig is voor aspartaam slachtoffers maar even zo vaak, heb ik zelf door schade en schande bemerkt, geeft het problemen.

Je kunt dus nooit zeggen van dit product mét glucosestroom of dàt zonder kan je wel of geen last hebben.

Het is moeilijk maar alleen te controleren door het te proberen. Fabrikanten zullen heus geen lijst gaan bijhouden van "goede" voedingsmiddelen.

Mijn lijst van "foute" artikelen op: www.aspartaam.nl/info/producten.php geeft een indruk (en niet meer dan dat) van de artikelen mét aspartaam.

Met vriendelijke groet
Ed Gunneweg


From: "L. O."
To: info@gunneweg.nl
Sent: Wednesday, July 21, 2004
Subject: Glucosestroop

Onderstaande email is verstuurd via het Aspartaam forum

Ik wilde een oproepje plaatsen op het forum, maar dit is niet gelukt.

Aangezien ik aspartaam zoveel mogelijk wil vermijden, ben ik de ingredienten van de diverse produkten die ik gebruik gaan controleren. Veelvuldig kom ik \"glucosestroop\" tegen. Dit kan - naar ik heb begrepen uit info van dit forum - ook aspartaam bevatten. Maar hoe weet ik nu of er wel of geen aspartaam in zit. Ik heb al een aantal fabrikanten gebeld, maar ....

is er geen lijst van voedingsmiddelen die wel vertrouwd zijn?

Alvast bedankt voor de reactie.
Groeten,
L.

Antwoord

Hallo L.,

Het is nog maar kort dat je probeert aspartaam zoveel mogelijk probeert te mijden uit de voeding van je zoon. Heb je daar al wat resultaat van gezien? Er is een website: http://members.ams.chello.nl/m.bommerson/enummers/enumnf.php Waar heel veel informatie over E_Nummers is te vinden. Want er zullen naar mijn mening nog wel meer stoffen zijn die ADHD-achtige klachten kunnen veroorzaken.

Ik heb zelf ook wel eens contact gehad met de fabrikant van Heinz, maar zij geven geen antwoord. Ze vinden (net zoals bijna alle fabrikanten) dat het een goedgekeurde stof is dus wat zeuren we. Ze hebben natuurlijk wel gelijk als ze zeggen dat Glucosestroop gewoon glucosestroop is, maar bij de fabrikatie daarvan ontstaat vaak MSG (smaakversterker) en dat geeft ongeveer dezelfde klachten als aspartaam.

Er zijn trouwens veel meer stoffen met "verborgen" smaakversterkers. Kijk maar eens naar het artikel: www.aspartaam.nl/artikelen/msg.php

Lees ook het artikel: www.aspartaam.nl/artikelen/who.php maar eens en kijk dan bij (Ilsi) dan zul je zien waarom Heinz niet zo'n belang stelt in klachten van de consument, ze zijn zelf lid van deze groep.

Heb je trouwens al uitslag van die kinesioloog? Daar ben in zeer in geïnteresseerd. Je zou dit zelf ook kunnen testen met voedingsmiddelen. Maar ik weet niet of je daarvan op de hoogte bent.

Bijna alle kant en klare producten bevatten MSG (smaakversterkers) die een vergelijkbare werking (als aspartaam) hebben op hersenen en zenuwstelsel van een mens.

Voor het plaatsen van een bericht op het aspartaam Forum, ga je naar http://www.12forum.nl/forum/?ID=1292 daar dien je dan in het kort aan te melden om een bericht te kunnen plaatsen. Voor meer informatie kun je gaan naar www.aspartaam.nl/info/foruminf.php. Daar staat alles nog eens op een rijtje.



From: w. de c.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Sunday, July 25, 2004
Subject: mijn vraag

Hai Ed Gunneweg,

Ik vind het geweldig om zo’n hulpzame website te vinden. Het is ongelofelijk hoeveel specialisten er zijn die hier niets vanaf weten. Ik heb al bijna een jaar erge last van opgezwollen oogleden. Ik heb 1 zalfje gevonden wat helpt. Maar het blijkt dat daar cortico steroïden in zitten en dat ik dat nu gevaarlijk lang heb gebruikt. Dat ik wel staar had kunnen hebben! Ik heb nu zo ongeveer 6 dingen uitgeprobeerd en niets schijnt te helpen. Ik blijf dus toch maar de cortico steroïden zalf gebruiken omdat ik geen ander alternatief heb!

Ik heb onlangs een plakproef gedaan, om te zien of ik allergisch was voor iets. Uiteindelijk bleek dat ik een allergie had voor quaternium-15. ze gaven me een kwart A4tje mee waarop stond in wat voor soort producten het zou kunnen zitten. Thuis heb ik uren lang besteed aan het uitzoeken van al mijn toiletspullen en schoonmaak middelen. Nergens kon ik het woord ‘quaternium-15’ vinden. Toen ben ik gaan zoeken op het internet. Ik kwam erachter dat er 6 synoniemen zijn voor quaternium-15 (die vaker gebruikt worden dan quaternium-15 zelf) en ook dat het een vrijmaker is voor formaldehyde, waarna nog 8 namen tevoorschijn kwamen. Na 2 uur geresearched te hebben zag ik een artikel over een vrouw die precies dezelfde symptomen had als ik, en die dezelfde allergie had als ik. Zij had gehoord van een apotheker dat aspartaam na een heel proces in het lichaam ook een vorm van quaternium-15 aannam. Na te stoppen met het nemen van aspartaam waren haar symptomen binnen een week weg!! en dat terwijl ze 6 maanden lang last had!

Ik ben toen ook gestopt met het nemen van aspartaam. Ik kwam erachter dan mijn ouders de zoetstof in de sla gebruikten. Ook mijn moeder probeert af te vallen en haalt vaak suikervrije toetjes en drankjes in huis waaruit bleek dat er ook aspartaam in zat. Vanaf dat moment ben ik beter gaan letten op de ingrediënten van alles wat we eten. Mijn moeder neemt het voor haarzelf niet erg serieus. Ze wil niet stoppen met het nemen van candarel. Ikzelf ben naar mijn idee nu 3 weken lang gestopt met het nemen van aspartaam. Maar ik heb nog altijd dezelfde klachten! Ze zijn zelfs verergerd. Ik heb nu ook eczeem op mn schouders en kin.

Ik heb ook al heel lang heel veel vage klachten zoals hoofdpijn, wazig zien, zweverig voelen etc. waardoor ik in therapie ben gegaan. Het bleek dat ik een angst en paniek stoornis had die ook deze symptomen kunnen veroorzaken. Dit heb nu bijna twee jaar. Kan dit ook door aspartaam komen?

Ik heb heel erg het idee dat ik iets over het hoofd zie. Ik las net al dat E951 hetzelfde is als aspartaam. Zijn er nog meer synoniemen voor aspartaam die ik niet ken? En zijn er ook andere stoffen die ik moet gaan mijden als ik niet goed reageer op aspartaam?

Ik hoop heel erg dat ik weer wat nieuws hoor wat ik kan proberen, want ik ben het ongelofelijk zat om met deze klachten om te gaan. het lijkt maar niet op te houden! Het is zo frustrerend!

liefs,
w. de c.

Antwoord

Hallo D.,

Ik heb op heet aspartaam forum al gedeeltelijk op je vragen gereageerd. Onderaan de e-mail staat voor het gemak nog even de inhoud van de tekst op het forum:

Door te stoppen met het gebruik van aspartaam zal langzaam maar zeker de overgevoeligheid voor formaline (want dat is het) minder, en zullen de klachten van je oogleden waarschijnlijk ook verminderen. Maar nogmaals met corticosteroïden moet je niet spotten. Gebruik het met mate en ERG dun.

In bijna alle make-up spullen zit een kleine hoeveelheid formaline (je zult het niet op de verpakking kunnen vinden) maar je bent waarschijnlijk super (over)gevoelig voor aspartaam en dus voor formaline. Formaline zorgt er voor dat je immuunsysteem niet meer goed werkt en daarom wordt je overgevoelig voor enorm veel chemische stoffen.

Ik ben wel geïnteresseerd in het onderzoek dat je gedaan hebt naar de stof en de 6 synoniemen die er zijn voor quaternium-15 en alles dat je daar over gevonden hebt. Ook waar ik het artikel van de vrouw met dezelfde klachten kan vinden zou ik graag van je horen.

Aspartaam wordt in het lichaam (behoorlijk snel) omgezet in zijn drie componenten: Phenylalanine, asparaginezuur en methylalcohol.

Degenen die het gebruik van de zoetstof ondersteunen zeggen dat de twee aminozuren phenylalanine en asparaginezuur die te zamen 90% van aspartaam vormen, een onschuldig en natuurlijk onderdeel vormen van ons dieet. Phenylalanine en asparaginezuur zijn aminozuren die normaal voorkomen in de voeding die we eten: ze kunnen echter alleen dan als natuurlijk en ongevaarlijk beschouwd worden bij gelijktijdig gebruik met andere aminozuren. Ze komen het centrale zenuwstelsel binnen in abnormaal hoge concentraties, waar ze als neurotransmitter werken en de zenuwcellen dusdanig stimuleren dat deze kunnen afsterven en het afsterven van de cellen veroorzaken. De giftige effecten van deze aminozuren, wanneer ze apart van andere aminozuren worden gebruikt, (dus zonder ons normale eten er omheen), kunnen hoofdpijn, geestelijke verwarring, evenwichtsproblemen en mogelijk ook epileptische insulten veroorzaken.

Veel zorgwekkender is de 10 procent aspartaam die als methanol (methylalcohol) in de bloedsomloop komt. Volgens richtlijnen die ook in Nederland gelden mag men niet meer dan 7,8 milligram per dag van deze gevaarlijke stof binnenkrijgen. Een liter met aspartaam gezoete frisdrank bevat ongeveer 56 milligram methylalcohol, of acht maal de limiet.

De kunstmatige zoetstof Aspartaam is in Europa ingevoerd zonder gedegen onderzoek naar eventuele gevaren die aan dit voedingsadditief verbonden zouden kunnen zijn. Doordat het om een door de EU goedgekeurde hulpstof gaat lijkt het onmogelijk om de gevaren voor de Nederlandse bevolking onder ogen te zien.

Aspartaam veroorzaakt geheugenverlies, het vernietigd zelfs het centrale zenuwstelsel en bootst MS na. Phenylalanine in aspartaam verlaagd de hoeveelheid serotonine en vermindert de drempel voor epileptische insulten. De verminderde serotonine brengt stemmingsschommeling, depressies, angst enz. teweeg.

Probeer in ieder geval 6 weken zonder en dan ook echt zonder. Want het zit in zo ontzettend veel producten, ook zonder dat we het weten, van chocola, koekjes, kauwgum en noem maar op. Je zult goed op de etiketten moeten letten.

Het klopt wel dat de klachten in het begin niet zo snel verbeteren. Kijk daarvoor ook maar eens naar de artikelen:

www.aspartaam.nl/artikelen/ontwenning.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting2.php

Dan zul je zien dat het een kwestie van stug volhouden is vanwege de ontwenningsverschijnselen. Maar het zal het uiteindelijk waard zijn.

Het heeft bij mijn vrouw wel een jaar geduurd voordat de gevolgen van ons aspartaamgebruik (haar oogleden) beter was en ze weer gewoon make-up kon gebruiken.

Het is misschien een goed idee om vanaf dag 1 van stoppen een dagboekje bij te houden van de eventuele klachten en de verbeteringen die je zelf opmerkt.

Maar probeer wel je moeder te overtuigen van de gevaren van aspartaam en laat haar controleren of ze zelf soms klachten heeft die veroorzaakt kunnen zijn door aspartaam.

Je zegt ook nog dat je bang bent iets over het hoofd te zien: Kijk eens naar het artikel:

www.aspartaam.nl/artikelen/msg.php

waar een heleboel verborgen smaakversterkers genoemd worden waar je ook voor jezelf op zult moeten letten.

Ik wens je het allerbeste toe en hoop dat je verbetering zult ondervinden van de klachten die je hebt. Laat je nog wat van je horen hoe het er mee gaat?

Heb je nog vragen dan kun je me altijd mailen. Berichten op het forum zijn natuurlijk ook welkom, omdat heel veel mensen deze berichten en reacties lezen.


Tekst van het Aspartaam Forum
Hallo D.,

Welkom op het forum

Ik ken iemand met precies dezelfde klachten met de oogleden als jij hier noemt. Dat was gekomen door het vele gebruik van aspartaam! Deze persoon kreeg ook een steroïden zalf maar moest daar toch erg voorzichtig mee zijn omdat het de huid van de oogleden dunner maakt. (Het maakt trouwens al de huid waar het op gesmeerd wordt dunner) Weest er dus wel voorzichtig mee het is niet zomaar een smeerseltje, kan dus wel degelijk gevaarlijk zijn.

Al de andere reacties die je opnoemt kunnen inderdaad ook afkomstig zijn van het gebruik van aspartaam. De angst- en paniekstoornissen ontstaan omdat aspartaam de serotonine in de hersenen afbreekt. Een tekort daaraan doet de genoemde klachten ontstaan.

In chips zit hoofdzakelijk smaakversterkers (MSG) en dat is geen aspartaam, maar heeft ongeveer dezelfde werking. Als je door aspartaam overgevoelig geworden bent voor allerlei chemische stoffen ben je ook overgevoelig geworden voor smaakversterkers.

Je zou de 60-dagen-geen-aspartaam-test moeten doen en dan kijken welke van je klachten verbeteren/verdwijnen.

Succes met stoppen en heb je vragen stuur me dan maar een e- mail. Ik zal trouwens je e-mail die je stuurde ook beantwoorden.



From: d.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Friday, July 30, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Hi,

wij willen eigenlijk wat meer weten over aspartaam. Wij hebben 4 kinderen waarvan een zoon die heeft ADHD en ODD.

Wij letten erop dat hij weinig tot geen suikers krijgt maar in de meeste prducten zit als vervanging van suikers, aspartaam. De apartaam is zeer negatief in beeld geweest en ik krijg dat nu ook in de winkel te horen.

Wat is er nu van waar en hoe zit het wat kunnen wij onze kinderen dan wel geven? alles wat wij geven daar zit deze stof in en wij willen graag suikervrij.

Met vriendelijke groet
D. S.

Antwoord

Hallo D.,

Aspartaam vormt een groot probleem voor volwassenen maar nog meer voor kinderen. Lees de artikelen:

www.aspartaam.nl/artikelen/kindgif.php

www.aspartaam.nl/artikelen/genocide.php

Maar eens en hoewel ze een letterlijke vertaling van Amerikaanse teksten zijn, zijn ze ook van toepassing op de Nederlandse situatie.

Het aantal kinderen dat de laatste jaren wordt geboren met afwijkingen als ADHD stijgt onrustbarend, doch heeft natuurlijk niet alleen met aspartaam en smaakversterkers te maken. Er wordt door gewetenloze fabrikanten allerlei gif in onze voeding verwerkt. De Europese Unie is helaas ook niet te vertrouwen want ze lopen aan de hand van de voedingsfabrikanten.

Lees hiervoor de volgende artikelen maar eens. Het blijkt alleen maar om geld te doen te zijn.

Het zal dan ook heel moeilijk zijn om aan deze handelwijze een halt toe te roepen.

De enige goede zoetstof is Stevia, maar die is weer door de EU verboden ten gunste van aspartaam. Stevia is een volkomen plantaardige zoetstof en is in sommige natuurvoedingswinkels te koop. Zie ook de artikelen over stevia op de website.

Het zou waarschijnlijk de moeite waard zijn om alle aspartaam en smaakversterkers, bv. twee maanden, uit het dieet van uw zoon te schrappen en dan eens te zien of zijn klachten iets verbeteren. Het is natuurlijk niet zo dat ADHD en/of ODD zomaar verdwijnen, maar de hevigheid van de klachten zou wat af kunnen nemen.



From: e. de c.
To: producten@gunneweg.nl
Sent: Sunday, August 01, 2004
Subject: Producten met aspartaam

Geachte heer/mevrouw,

Volgende produkten heb ik gebruikt voorafgaande aan mijn eerste neuromusculaire klachten.

1999 : Air Freeze - kauwgum, Aquafresh natural whitening - kauwgum, Cola light - frisdrank, Fanta light - frisdrank, Freedent - menthol kauwgum, Seven Up light - frisdrank, Sportlife - kauwgum, Stimorol Mega Bite - kauwgum, Stimorol (Ice Mint) - kauwgum, V-6 - kauwgum, Xilifresh100 - kauwgum, Lysomucil 600, Supradyn complex forte - bruistabletten, Fresh-Life - peppermint kauwgum, Fishermans Friend - mint extra fris ,

Deze produkten gebruikte ik veelvuldig voornamelijk voor en na het joggen en ook tijdens het joggen was het mijn gewoonte geworden om regelmatig bovenvermelde kauwgum te nuttigen in de lente 1999. Enkele maanden nadien, omstreeks maand juni-juli krijg ik de eerste neuro- musculaire klachten in mijn onderbeen(R), gevolgd door regelmatige spierkrampen op momenten van rust (ook 's nachts). Eind 1999 via een EMG-onderzoek stelt men een probleemstoring vast in het zenuwstelsel waarbij de oorzaak niet kan gevonden worden, vasculair was alles optimaal ok. Het jaar 2000 neemt de kracht in mijn R-voet progressief af, waarbij ik een dropvoet krijg. Sporten gaat niet meer !!! Fasciculaties (zenuwpulsen) neemt toe. Spierkrampen nemen toe. 2001 stelt men vast dat ik aan een neurodegeneratieve aandoening lijd, met name ALS. Oorzaak is onbekend want sporadisch, dus niet erfelijk !!!

Mijn voorgeschiedenis met bovenvermeld voedingspatroon verontrust mij ten zeerste, gezien ik nooit eerder neuromusculaire problemen heb gehad. Het jaar 1999 had ik wel accenten gelegd op gezondere voeding, met name zoveel mogelijk suikers vermijden en suikervrije frisdranken !! Dit gezien het feit dat ik mij in 1999 wou voorbereiden aan een sportmanifestatie in België (Dodentocht van Bornem 100 km). Deze zou plaatsvinden in augustus 1999. Wegens mijn klachten kon ik niet deelnemen, helaas. Vandaag zijn mijn problemen nog steeds dezelfde, hoewel ik gezond leef, geen alcohol gebruik en geen kauwgum van bovenvermelde soort. Frisdrank gebruik ik wel nog van het merk Canada dry met gemberextracten. Veel zuiver water en vrijwel geen koffie, wel groene thee.

Met beste groeten
E. De C.,

Antwoord

Hallo E.,

Dat zijn heel wat producten met aspartaam die je hebt gebruikt. Vooral de kauwgom zal hier de grote boosdoener zijn, naast de andere producten met aspartaam. De zoetstof in kauwgom wordt door het slijmvlies van de mond rechtstreeks naar de hersenen vervoerd. Denk maar aan het tabletje onder de tong voor hartpatiënten, dat helpt in seconden.

Het is goed dat je volledig gestopt bent met het gebruik van aspartaam. Je zult echter ook in je dieet moeten letten op smaakversterkers (MSG) die min of meer dezelfde verschijnselen kunnen veroorzaken. De door jou genoemde problemen kunnen inderdaad door aspartaam worden veroorzaakt.

Doordat je echter tamelijk lang, veel aspartaam hebt gebruikt, zal het ook wel enige tijd duren voordat er een eventuele verbetering van de klachten kan optreden. Het zal dan ook niet helemaal zeker zijn of alle klachten zullen verdwijnen. Dat is afhankelijk hoeveel schade er is aangericht.

Je ziet hoe erg het is als je denkt gezond bezig te zijn en dan de sport die je beoefent niet meer kan uitoefenen.

Stoppen met aspartaam gebruik kan ontwenningsverschijnselen geven waardoor men toch weer aspartaam gaat gebruiken.

Lees hiervoor de artikelen:

www.aspartaam.nl/artikelen/ontwenning.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting2.php

Zoals je dieet er nu uitziet ben je goed bezig. Hoe zit het echter met Canada Dry, zit daar geen aspartaam in?

Ik zal kijken welke van de producten nog niet op de lijst staan en dan voor aanvulling zorgen.

Ik zou het fijn vinden als je me op de hoogte houdt hoe het er mee gaat.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je me altijd mailen.



From: E.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Monday, August 02, 2004
Subject: reactie nav aspartaam.nl

Beste Ed,

Allereerst mijn complimenten voor je website.

In de berichten op internet, zag ik helemaal onderaan op de laatste pagina staan, dat je stevia als “wel goed” bestempelt.

Ik werk namelijk in een natuurvoedingswinkel en wij hebben het sinds een aantal maanden aan ons assortiment toegevoegd, omdat er zoveel klanten naar vroegen.

Daarvoor leverde wij het alleen op bestelling.

Wellicht hebben meer natuurvoedingswinkels het ondertussen aan hun assortiment toegevoegd, maar bestellen kunnen ze het zeker.

Is het echt verboden? Dan moeten we het stil houden... ;-)

Ook ben ik in het voorstadium om zelf een natuurvoedingswinkel te beginnen en ik zou stevia alleen aan mijn assortiment toevoegen als ik daar ook achter sta.

In iedergeval komen producten met aspartaam er niet in!

Heb je meer informatie over Stevia?

Sinds ca. een week ben ik met mijn eigen website bezig, mag ik daarop een link naar www.aspartaam.nl plaatsen?

Groeten,
E. N.
P.s. tussen de verhalen zag ik V.v. het volgende melden:

Ik heb overigens nog even verder geinformeerd, maar ook het Voedingscentrum zegt dat aspartaam volkomen veilig is en onbeperkt kan worden gebruikt.

Nav een uitzending van de RVU, De keuringsdienst van Waarde, blijken er bij het voedingscentrum mensen te werken die bij Unilever hebben gewerkt. Met als gevolg, dat ze producten van Unilever toevallig altijd goedkeuren.

Dit maakt het voedingscentrum (in iedergeval voor mij) volkomen ongeloofwaardig.

Antwoord

Hallo E.,

Bedankt voor de complimenten.

Ik geloof dat Stevia de enige 'plantaardige' zoetstof is die volkomen veilig is. Het is echter door de EU, dus ook door Nederland verboden als voedingssupplement. Het mag wel gebruikt worden voor uitwendig gebruik en dat staat dan ook meestal op de flesjes. Zo niet dan kan een forse boete het gevolg zijn plus inbeslagname van de voorraad.

Het is helaas niet anders, de EU staat volledig onder controle van de voedingsindustrie, zie het artikel:

www.aspartaam.nl/info/transparant.php

waarin door Paul van Buitenen de kwalijke gang van zaken in de EU uit de doeken wordt gedaan.

Gelukkig weren jullie alle producten met aspartaam uit de winkel. Dat is meer dan ik van de meeste natuurvoedingswinkels kan zeggen. Gelukkig gaan steeds meer mensen om Stevia vragen.

Importeren jullie uit België of uit Nederland. Ik vind namelijk de Stevia van Dr. Geuns uit België beter (lekkerder) dan de Stevia in de grijze flesjes uit Nederland.

Het is goed dat je een link naar de aspartaam website op jou site wil zetten. Hoe meer mensen er van horen hoe beter het is.

Gelukkig heb je de artikelen over Stevia op de website gevonden. Ik heb nog wel een paar links naar sites over Stevia.

http://www.stepa.be/nederlands.php Stevia is op dit adres verkrijgbaar. Email adres is naar Christine Vergauwen christine@stepa.be

http://www.steviva.com

http://www.holisticmed.com/splenda/ Mark Gold over zoetstof

http://www.holisticmed.com/sweet/ Over Stevia

Wellicht vind je hier nog nieuws over Stevia.

Heb je het artikel op de website gelezen over het Voedingscentrum? n.a.v. de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde?

www.aspartaam.nl/artikelen/voedingscentrum.php



From: w.@*.nl
To: info@gunneweg.nl
Sent: Friday, August 13, 2004
Subject: aspartaam

Bij mijn zus werd 5 jaar geleden de diagnose M.S. gesteld en haar neuroloog verbood haar nog producten met aspartaam te nemen omdat dat de M.S. kon verergeren. Dat zegt volgens mij genoeg.

Zelf drink ik ongeveer 4 jaar cola-light en andere light dranken en heb de laatste tijd: hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid, hardnekkige huiduitslag en slapeloosheid. Mijn huisarts kan niets vinden en gooit het op mijn overgewicht. Voor de huiduitslag kreeg ik inmiddels drie antibioticum kuren maar het hielp niet. Ben ook 10 kilo afgevallen maar de klachten blijven.

Ga direct stoppen met het gebruik van aspartaam en mochten mijn klachten verbeteren dan stel ik mijn huisarts hiervan op de hoogte.

M.

Antwoord

Hallo M.,

Ik vind het geweldig dat een neuroloog dit tegen zijn patiënten zegt. Het is een van de weinige artsen die er voor uitkomen dat aspartaam wel degelijk een gevaar voor de gezondheid kan zijn.

Het is goed dat je stopt met het gebruik van aspartaam, ook al zegt je huisarts dat het door overgewicht komt. Dit is dus een voorbeeld van een arts die nog niet van de gevaren op de hoogte is. Vraag desnoods, via je zus, aan de neuroloog of je huisarts contact met hem mag opnemen en verwijs hem naar de pagina voor artsen op de website: www.aspartaam.nl/artsen.

Je moet er wel rekening mee houden dat je klachten niet gelijk zullen verdwijnen, want dat kan na 4 jaar gebruik van aspartaam wel even duren. Maar als je het volhoud zul je zeker verbeteringen zien.

Lees ook maar naar de artikelen:

www.aspartaam.nl/artikelen/ontwenning.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting2.php

Succes met het stoppen. Als je nog vragen hebt kun je me altijd mailen.



From: "J. & K. L."
To: info@gunneweg.nl
Sent: Tuesday, August 17, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Hallo

Een vriendin van mijn zusje heeft overgewicht en gebruikt light produkten. Ik wil voor haar moeder wat informatie uitprinten over in hoeverre aspartaam gevolgen heeft voor overgewicht, maar het artiekel dat ik op jou site vond was wel heel erg wetenschappelijk. Heb je misschien ergens nog een ander artiekel dat makkelijker te lezen is en dat over overgewicht gaat?

Groeten
A.

Antwoord

Hallo A.,

Ik denk dat het artikel

www.aspartaam.nl/artikelen/afvallen.php

wel aan je doel zal beantwoorden. Je kunt natuurlijk ook stukjes uit het artikel

www.aspartaam.nl/artikelen/obesitas.php

die gemakkelijk te lezen zijn knippen en plakken zodat het wat leesbaarder wordt.

Ik hoop dat je er wat aan hebt.



From: Familie T.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Tuesday, August 17, 2004
Subject: Mijn vraag over Aspartaam

Iedere keer als ik een kauwgom neem van het AH-huismerk, wordt ik direkt daarna heel erg misselijk en moet dan ook bijna braken. Ik gebruik het medicijn Methyldopa of Tildiem. Verder drink ik iedere dag 1 glas cola light, maar dan heb ik nergens geen last van. Kan de misselijkheid komen door een combinatie van mijn medicijnen en de stof Aspartaam?

Zo ja welke produkten kan ik dan het beste vermijden?

Met vriendelijke groet,
B. T.

Antwoord

Hallo B.,

Het kan zijn dat er in de Kauwgom van het AH-huismerk (die volgens mij allemaal aspartaam bevatten) meer aspartaam zit dan normaal.

Kauwgom is de aller slechtste manier om aspartaam binnen te krijgen. Het wordt via het mondslijmvlies direct door de hersenen opgenomen. Denk maar aan het tabletje onder de tong voor hartpatënten dat werkt in seconden.

Aspartaam geeft ook heel vaak interactie met diverse geneesmiddelen. Stop dus helemaal met het gebruik van aspartaam. In combinatie met de geneesmiddelen kan het je gezondheid ernstig schaden. Dus ook niet 1 glaasje Light per dag. Het is puur vergif. Voor het vermijden van producten kun je gaan naar de lijst met artikelen die aspartaam bevatten.

www.aspartaam.nl/info/producten.php

Waar een heleboel artikelen worden genoemd.

Als je producten weet die nog niet op de lijst staan mag je ze graag melden.



From: p. van der d.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Friday, August 20, 2004
Subject: Mijn eigen verhaal

hallo,

sinds jaren drink ik dagelijks ongeveer 1 liter cola light. sinds een paar maanden heb ik last van tintelende armen. eerst had ik het idee dat mijn aderen dicht zaten maar na een bezoek aan de huisarts bleek dit niet het geval. 's- nachts wordt ik regelmatig wakker met een "dood arm", als of ik er op gelegen heb, maar dat is dus niet zo. Ook heb ik minder gevoel in mijn vingers. Sinds een week of 2 heb ik ook tintelingen in mijn benen. Mijn huisarts heeft geen idee waar dit vandaan kan komen, waarschijnlijk zenuwontstekingen, ik heb nu een verwijskaart voor de neuroloog gekregen...... kunnen deze klachten door het drinken van cola-light veroorzaakt worden???? eigenlijk hoop ik van wel, want dan het ik in elk geval een oorzaak waar ik wat aan kan doen.

ik hoop op uw reactie

Antwoord

Hallo P.,

Helaas zullen de verschijnselen (tintelingen) in armen en benen naar alle waarschijnlijkheid worden veroorzaakt door het langdurige gebruik van aspartaam.

Het is dus het beste om zo snel mogelijk met aspartaam houdende producten te stoppen en dan te zien of de verschijnselen verbeteren/verdwijnen.

Je huisarts heeft geen idee waar deze klachten door komen jammer genoeg. Hij zou eens op de speciale pagina moeten kijk voor artsen op de website www.aspartaam.nl/artsen

De klachten die je opnoemt staan op nr 5 en nr 11 van de lijst met belangrijkste verschijnselen door aspartaam vergiftiging.

Kijk maar op \: www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php

Laat je me nog eens weten hoe het verder gegaan is?

Mocht je nog vragen hebben dan kun je me altijd mailen.



From: N. H.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Saturday, August 21, 2004
Subject: Informatie!

Geachte heer gunneweg,

Na 25 jaar aspartaam gebruik (in yoghurt, koffie; ik schat zo’n 6 a 8 zoetjes per dag plus 1 blikje cola light per dag) lees ik een half uur geleden uw informatie op internet.

Veel dank voor uw inzet daarvoor; ik ben echt geschrokken.

Ik heb de etiketten van alle ‘light’ produkten in huis gelezen en besloten ze vanaf nu niet meer te gebruiken.

Wel maak ik mij zorgen over mijn 3 kinderen (allen borstvoeding tot 6 mnd) en mijn eigen gezondheid; hoewel er geen ziekteverschijnselen zijn.

Is er iets bekend over het herstellen van de schade na zoveel jaar gebruik? Werkt dat zoals herstel van de longen na het stoppen met roken?

Met vriendelijke groet,
N.

Antwoord

Hallo N.,

Ik kan me voorstellen dat je geschrokken bent van de informatie. Vooral omdat nog steeds heel veel artsen en specialisten de kwalijke gevolgen van aspartaamgebruik ontkennen.

Het is toch goed dat je gestopt bent met aspartaam, ondanks dat je geen ziekteverschijnselen bij jezelf bemerkt.

Kinderen zijn nog gevoeliger voor aspartaam omdat ze een lager lichaamsgewicht hebben.

Kijk maar eens naar de lijst met symptomen:

www.aspartaam.nl/artikelen/tabel.php

Hoe langer iemand aspartaam gebruikt des te langer duurt het voordat de schadelijke stoffen uit het lichaam zijn verdwenen. In het geval van 25 jaar gebruik kan dat wel even zijn. Er zijn een paar artikelen over dit onderwerp:

www.aspartaam.nl/artikelen/ontwenning.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting.php

www.aspartaam.nl/artikelen/ontgifting2.php

Het lichaam moet zich ontdoen van de gifstoffen en dat kan inderdaad even duren.

Bedenk ook dat smaakversterkers die eigenlijk in alle kant en klare voeding voorkomen dezelfde slechte eigenschappen hebben als aspartaam. Zeker voor jonge kinderen zijn ze erg slecht.

Succes met stoppen en laat nog eens weten hoe het is gegaan.



From: d.a.s.@*.nl
To: info@gunneweg.nl
Sent: Wednesday, August 25, 2004
Subject: Diabetes

Hallo,

Hartelijk dank voor uw hoogst informatieve site! Ik ben een aantal jaren geleden op aspartaam geattendeerd door de berichten in de kranten dat de proefratten op wie het uitgetest werd hersentumoren kregen.

Mijn probleem (en ik ben daar best bang om): Ik heb suikerziekte (Diabets Mellitus type 1). Waar ik ook kijk, ik zie (haast) geen frisdranken (meer) die GEEN aspartaam bevatten, zoals u ook al aanhaalde op uw site. Welke frisdranken (behalve, zo zei iemand, Royal Club Tonic, welke ik helaas niet lust...) bevatten geen aspartaam? Ik wil er mee ophouden, maar heb ik enige keus? :'-( Wij als diabetici zijn er in feite aan overgeleverd! Is er ergens een lijst waarop etens/drinkenswaren staan ZONDER aspartaam? Ik heb suikervrije ranja ontdekt maar om dat nou de hele dag te drinken...

Met vriendelijke groet,
D.

NB. Mocht u dit op uw site gebruiken zou ik graag willen dat u dit e-mail adres er niet bij zette... ik kon nu niet vanaf een ander e-mail adres mailen maar u mag het e-mail adres das_38@*.com er wel bijzetten.

Antwoord

Hallo D.,

Het is helaas waar dat er nauwelijks frisdranken te vinden zijn 'zonder' aspartaam. Hoewel fabrikanten op de hoogte moeten zijn van de gevaren van aspartaam, leest het verhaal van de frisdrankenindustrie maar:

www.aspartaam.nl/artikelen/nsda.php

gebruiken ze willens en wetens deze voor diabetes patiënten funeste zoetstof. De enige keus die je hebt is om echt te stoppen met het gebruik van aspartaam. Ik heb een aantal diabetespatiënten in mijn directe kennissenkring, die dus van de gevaren op de hoogte zijn maar er ook niet omheen kunnen. Het is hier de keuze die je wil maken. Ik zal eens bekijken of de lezers van de website producten "zonder" aspartaam kunnen gaan doorgeven. Juist voor de groep diabetici zou dit een enorme uitkomst zijn. Dus als je producten weet geef ze dan alvast maar aan me door.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je me altijd mailen.

Ik zal zeker graag gebruik van je email maken. Dat gaat echter altijd anoniem, maar in ieder geval bedankt.



From: t. van d.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Friday, August 27, 2004
Subject: Mijn eigen verhaal

beste ed gunneweg

Ik kom op deze site en sta versteld van wat ik hier allemaal lees. Ik heb zelf een zoon die al jaren tobt met zijn gezondheid. Hij heeft naar mijn mening altijd erg gereageerd op van alles wat hij eet en dronk, kreeg toen ook nog last van verstopping en kreeg daarvoor transipeg. Dat laxeerde wel maar hij reageerde abnormaal op het medicijn. De dokter zei dat kan niet maar ik wist wel beter.

Hij kreeg gedragsverandering, werd erg onrustig moeheid, leek wel last hebben van suikerspiegel enz. Na aandringen ander laxeer middel dat scheelde al een stuk. maar hij bleef met b.v light producten ook heftig te reageren op snoep enz. Ik heb nu erg vermoeden dat het wel eens aan de aspartaam kan liggen en wil toch eens gaan proberen hem daar van af tehalen en kijken of zijn kwalen die door de jaren heen erbij zijn gekomen verminderen of weg gaan.

Ik ben erg blij dat ik deze site heb gevonden en dat er zoveel informatie instaat. Ik had nog wel vraag kan je keel door gebruik van aspartaam ook geirriteerd raken door de jaren heen want daar heeft mijn zoon nu ook last van gekregen.

vriendelijke groet
m.

Antwoord

Hallo M.,

Wat je me daar schrijft over je zoon is een heel duidelijk voorbeeld van de narigheid die door het gebruik van aspartaam kan ontstaan. Er ontstaan dan gezondheidheidsklachten waar de huisarts dan weer geen raad mee weet, of opnieuw een medicijn geeft met aspartaam 'Transipeg' (Staat op de lijst met producten/geneesmiddelen met aspartaam) www.aspartaam.nl/info/producten.php

Om alle klachten te lijf te gaan moet je zoon direct definitief stoppen met aspartaam. Je moet ook opletten dat bepaalde producten ook verschijnselen oproepen terwijl er geen aspartaam op de verpakking staat. Dat zul je door vallen en opstaan moeten leren.

De geïrriteerdheid van de keel kan wellicht ontstaan door de formaline die vrijkomt in frisdrank bij normale temperaturen. Aspartaam bestaat voor 10% uit methanol dat reeds in het lichaam wordt omgezet in formaline, maar ook al in de frisdrank zelf. Dat veroorzaakt waarschijnlijk de geïrriteerdheid.

Als je nog vragen hebt dan laat je dat nog maar even weten. Succes met het stoppen met aspartaam door je zoon. Weet wel dat zelf dat niet gemakkelijk is als je al lang aspartaam gebruikt. Maar de volhouder wint.



From: "C. ter H."
To: info@gunneweg.nl
Sent: Thursday, September 02, 2004
Subject: Borstvoeding

Beste heer Gunneweg,

vandaag pakte ik mijn "gratis" Super de Boer pakket uit en kwam daarin een pak Pickwick Rooiboas Ice Tea tegen. Gewoontegetrouw las ik eerst de Ingredienten om te kijken hoeveel suiker er in zo'n pak zit. Nou wordt er vermeld: Bevat een bron van fenylalanine (suikergehalte 4.6%) Nou heb ik nog nooit van fenylalanine gehoord, maar na even zoeken in een zoekmachine kwam ik op uw site.

DAt is niet misselijk wat u daar vermeld. Ik denk dat ik het pak maar weggeef of zo.... Bovendien vraag ik me af wat ik zelf doorgeef aan mijn dochtertje dat nog borstvoeding krijgt. Wordt aspartaam ook doorgegeven?

Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
C. ter H.

Antwoord

Hallo C.,

Het is bijna niet meer te doen om frisdrank zonder aspartaam te vinden. De meeste Ice Tea bevat ook aspartaam. Wat een geluk dat je altijd eerst de ingrediënten op het etiket leest. Dat er opstaat "Bevat een bron van fenylalanine" betekend inderdaad dat er aspartaam inzit. In dit geval is aspartaam als smaakversterker gebruikt. Phenylalanine is een van de stoffen die in aspartaam voorkomen en waarvoor een groep mensen overgevoelig voor is. Denk aan de hielprik bij babys. De stoffen uit aspartaam: 50% phenylalanine, 40% asparaginezuur en 10% methylalcohol worden volgens onderzoeken in het bloed teruggevonden en het is dus niet ondenkbaar dat het ook in de moedermelk overgaat.

De twee eerstgenoemde stoffen zijn in ieder geval schadelijk voor pasgeborenen. Het is dus goed dat je daar op let. Maar let dan tevens op het gebruik van smaakversterkers (MSG) die ongeveer dezelfde werking hebben als aspartaam.

Mocht u nog vragen hebben dan kun je me altijd mailen.



From: p. van der d.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Thursday, September 02, 2004
Subject: E994 & E992

Beste Ed,

Het leven als ex cola light junk bevalt me goed, en mijn klachten verminderen, vooral de tintelingen door mijn armen en benen, waar ik op den duur gek van werd worden minder. En ik voel me zelfs veel minder gejaagd als voorheen.

Aangezien ik de hele dag water drinken behoorlijk saai vind ben ik op zoek naar andere drankjes ZONDER ASPARTAAM, die niet al te veel kalorieën bevatten. Mijn vraag is nu: zijn de zoetstoffen E992 en E994 schadelijk (of is dit aspartaam?)

Weet je wat eigenlijk ook wel geinig is.... dat ik wat af ben gevallen ondanks het feit dat ik meer calorierijke limonde drink.

Ik hoor graag van je,
met vriendelijke groet,
p. van der d.

Antwoord

Halo P.,

Geweldig hoor dat je zo goed gestopt bent met het gebruik van aspartaam. Want ik weet uit de ervaringen van veel mensen dat het vaak niet meevalt. Ook omdat ze vaak geen alternatieven vinden. En alleen water.... brr zeggen ze dan. Ik drink zelf meest al water en frisdrank vind ik "gelukkig" niet lekker. Wat ik ook wel doe is eenderde vruchtensap mengen met spa. Je zult wel blij zijn dat die tintelingen minder worden. Dat minder gejaagd voelen is ook fijn.

Nou moet ik je bekennen dat ik me nu heel dom voel, maar ik ken de zoetstoffen E992 en E994 niet, maar ik hoop dat je mij kunt vertellen welke dat zijn.

Dat je ben afgevallen na het stoppen met aspartaam komt ook heel veel voor. Hieronder nog een stukje uit: www.aspartaam.nl/artikelen/afvallen.php

Aspartaam zorgt ervoor dat de hoeveelheid Serotonine in de hersenen wordt verminderd. Het gevolg hiervan is dat het lichaam zelf gaat proberen meer serotonine aan te maken. Dit gebeurt door een onweerstaanbare drang om meer suiker rijke produkten te eten, omdat suikers de noodzakelijke bouwstenen zijn van serotonine.

Onvoldoende werking van deze neurotransmitter kan eveneens verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een toename van de prikkelbaarheid, onlustgevoelens, depressies en angsten. De meeste mensen die ooit aan de lijn hebben gedaan herkennen deze verschijnselen wel. Ook bij de regeling van de eetlust schijnt serotonine een rol te spelen.

Als je producten, die ook voor diabetespatiënten geschijkt zijn, vindt dan zou ik dat ook graag van je horen. Ze komen op een nieuwe lijst op de website, omdat heel veel mensen dat graag willen weten.

Nogmaals sterkte met het stoppen.



From: M. W.
To: info@gunneweg.nl
Sent: Wednesday, September 15, 2004
Subject: keuringsdienst van Waren

hallo,

Ik had u al eens eerder gemaild om te vragen of u informatie had over aspartaam. Daar wil ik u ook nog voor bedanken. Ik heb gister gebeld met een dietiste en met een vertegenwoordiger van de Keuringsdienst van Waren. Beiden vertelden ze mij heel overtuigend dan aspartaam helemaal niet gevaarlijk is voor de mens. De vertegenwoordiger van de Keuringsdienst van Waren vertelde mij daarbij dat ze alles wat in het buitenland wordt onderzocht, dat dat hier nog een keer wordt gecontroleerd. En als daaruit zou blijken dat een stof slecht is voor de mensen, dat de stof dan niet meer verkocht zou worden. Toen heb ik aan deze meneer gevraagd hoe dat dan zat met de tabaksindustrie (daar komt uit alle onderzoeken dat het slecht is voor de mens, en nog staat de keuringsdienst van Waren het toe dat sigaretten verkocht worden)

maar even terzake, de vertegenwoordiger van de keuringsdienst van Waren vertelde mij ook dat er alleen maar onzin op het internet staat (bedoel iedereen kan vanalles op het internet zetten)... maar ik vroeg me af, als mensen niet meer dan de toegestane hoeveelheid aspartaam op een dag eten, hebben ze dan nog steeds kans op hersentumoren en andere ziektes? De dietiste wist mij te vertellen dat bij de ADI van 40 mg per kg aan lichaamsgewicht je dus 276 kauwgommetjes kon eten op 1 dag!! niemand eet 276 kauwgoms op 1 dag...

ik hoop dat u mij een beetje begrijpt, en mijn vraag kunt beantwoorden

alvast bedankt,
m. w.

Antwoord

Hallo M.,

Zo schiet je natuurlijk niet op met je werkstuk als iedereen maar blijft zeggen dat alles op internet onzin is. Dat komt ze natuurlijk goed uit om alle negatieve berichten over aspartaam maar nonsens te noemen.

De zoetstofindustrie is er alles aan gelegen om de negatieve berichten over aspartaam de kop in te drukken. Ze hebben daar héél veel geld voor over want uiteindelijk is het een miljardenindustrie.

Heel vaak blijkt dat onderzoeken in opdracht van de zoetstoffabrikanten niet goed zijn uitgevoerd, kijk hiervoor maar eens op de website http://www.holisticmed.com/aspartame/abuse/en lees de artikelen die daarop staan.

Ik heb trouwens niets tegen de fabrikanten, ik help alleen de mensen die problemen hebben door het gebruik van aspartaam en smaakversterkers.

Dat verhaal van de Keuringsdienst van Waren dat aspartaam in Nederland nog een keer zou zijn onderzocht is ook een staaltje van misleiding. Anders vraag je ze maar welk onderzoek en waar dat te vinden is.

Het heeft ook tientallen jaren geduurd voordat men erachter was dat asbest kanker veroorzaakte. - Dat mensen door de siliconen in borstinplantaten ook doodziek werden. - Dat de toediening van softenon aan zwangere vrouwen zorgde voor geboortedefecten.

En zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer voorbeelden te vinden van gevallen waar de industrie en de EU achteraf pas achter de waarheid kwamen.

Kijk maar eens met Google op internet en zoek op de woorden aspartame en aspartaam en kijk dan eens hoeveel hits je krijgt.

Maar door veel geld te besteden aan PR en hun eigen onderzoekers foutieve onderzoeksresultaten te laten presenteren zijn ze tot nu toe in staat om veel mensen er van te overtuigen dat aspartaam en smaakversterkers NIET schadelijk is.

Dat zelfde hebben de sigarattenfabrikanten ook jarenlang volgehouden. Zoals je zelf al had gezegd.

Aspartaam en smaakversterkers zijn een zenuwgif. Aspartaam bevat methylalcohol, dat wordt omgezet in formaline. Zoek maar eens onder formaline of dat gevaarlijk is bij inwendig gebruik. Daar heeft de ADI niets mee uit te staan. Juist het feit dat een diëtiste vertelt dat kauwgom met aspartaam helemaal kwaad kan blijkt dat ze de informatie van de aspartaamfabrikanten voor zoete koek aannemen. Aspartaam uit kauwgom wordt direct door het slijmvlies van de mond opgenomen en direct naar de hersenen getransporteerd. Daarom is kauwgom het allerslechtste voorbeeld om te gebruiken.

Maar je bent alleen maar te overtuigen door zelf op zoek te gaan naar de waarheid en dan de informatie van beide partijen (vóór en tégen) tegen elkaar af te wegen.

NOgmaals succes met je werkstuk en laat je niet intimideren door de Keuringsdienst van Waren (die de ideeën van de regering verkondigen) en diëtisten (die de mening van de zoetstoffabrikant verkondigen) Beiden hebben niet een onafhankelijke mening.



pijl naar boven

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!